Jedna prosi, druga skuplja boce, treća prebire smeće

Sve tri nekad su bile zaposlene. Danas jedna od njih prosi, druga skuplja boce, a treća posjećuje dvorište jedne stambene zgrade i prebire po otpadu dok ne pronađe ono što je jestivo.

7.9.2012.
12:12
VOYO logo

"Sedamdesetak joj je godina, u naš je ured ušla jedva se krećući na dvjema štakama. Boluje, govori, od karcinoma kostiju, no nije to jedina bolest s kojom se bori. Sjeda na stolicu sva zadihana i kaže: 'Imate li, djevojke, bar koju kunu, vratit ću vam, za lijekove mi treba!' Kolegica i ja posegnule smo u novčanike, izvukle nešto sitnoga, i dali to nesretnici. Obećava, vratit će kad dobije mirovinu, no od nje i tako, kaže, može živjeti samo nekoliko dana", priča Đakovčanka Marija priču nekad zaposlene žene koja je danas u mirovini.

Štapom prebire po smeću

No, ona je samo jedna od brojnih umirovljenika koji od svoje mirovine ne mogu živjeti i koja govori o teškoj socijalnoj slici Slavonije i ostatka zemlje. Marija kaže da u Đakovu ima još takvih primjera. Priča da susreće staricu, također oko sedamdesetak godina, koja iz koševa za otpatke vadi plastične boce. Na to je prisiljena zbog premale mirovine. Dnevno skupi po dvadeset boca i tako ima za kruh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I stanari jedne stambene zgrade u svom su dvorištu primijetili česte "posjete" 75-godišnje umirovljenice koja štapom prebire po otpadu i iz njega vadi ono to je jestivo. I ona je nekad bila zaposlena, a danas ima mirovinu, piše Glas Slavonije.

Još gora situacija očekuje se dolaskom hladnijih dana

Da je umirovljenicima, ali i brojnim drugim građanima u Slavoniji itekako teško, zna i ravnatelj Crvenog križa u Đakovu Đuro Brataljenović. Kaže da svojim korisnicima pomažu odjećom i hranom, ali da pakete hrane, koje inače dijele za Božić i Uskrs, mnogi traže svakog mjeseca. Povećanje broja korisnika očekuje s dolaskom jeseni i hladnijih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katica Milković iz đakovačkog Centra za socijalnu skrb također kaže da raste broj onih koji traže pomoć s dolaskom jeseni. Dodaje da će uvid u pravo stanje imati tek kad se sezonski poslovi privedu kraju.

Građani svakodnevno kucaju i na vrata Grada i traže pomoć za hranu i režije, tvrdi gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, koji ističe da je u gradski socijalni program uključeno između 400 i 500 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo