je li to badić skupio većinu? / Gradonačelnik odustao od referenduma o imenu i predlaže 'Trg Republike Hrvatske', a RTL Danas ima prve reakcije Brune Esih

'Preimenovanje trga bio je naš preduvjet da bismo krenuli u dodatne pregovore o sklapanju većine i nadam se da će nakon ovoga ti razgovori i biti pokrenuti", poručila je Esih.

26.6.2017.
18:00
VOYO logo

Milan Bandić posljednjih je tjedana nudio mogućnost referenduma, što su Hasanbegović i Esih, kao najizraženija imena inicijative za promjenu imena, odbijali. Na kraju je zagrebački gradonačelnik, čini se popustio te sazvao presicu ispred Glazbene akademije. Bandić je na njoj rekao kako je ovaj trg već dugi niz godina mjesto prijepora.

"Još odzvanjaju propusti ljevice od prije nekoliko dana i desnice od prije dva mjeseca. I tako iz godine u godinu. Kruha i igara, zabavljanja ljudi temama iz prošlosti. Mislio sam da ima razuma da se ovo riješi na referendumu", poručio je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj prijedlog će biti na prvoj sjednici da se ovaj trg s ovim nacionalnim simbolima zove Trg Republike Hrvatske", izjavio je Bandić. 

Gradonačelnik Bandić s ovim potezom dobiva većinu u Gradskoj skupštini. Uz njegovih 14 zastupnika, računa na sedam HDZ-ovih, ali mu je još nedostalo  5 za većinu u Gradskoj skupštini. Na ovaj način može računati na zastupnike Nezavisne liste Brune Esih. Ona je jasno dala do znanja da ne želi suradnju, ako se ne ispuni njezin jedini uvjet, a to je preimenovanje ovog trga. Iako je Bandić prvo rekao da će se održati referendum, čini se da je promjenio mišljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjici gradskog odbora HDZ-a sada se između ostalog raspravlja o imenu trga i podršci Bandiću, ali oni su već dali do znanja da je njihov stav da je to i inicijalno bila HDZ-ova ideja o promjeni imena. 

Naravno ovaj Bandićev prijedlog mora proći Odbor za preimenovaje ulica i trga grada Zagreba i Gradsku skupštinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruna Esih za RTL Danas komentirala je Bandićevu odluku: 
"Moram izraziti zadovoljstvo s ovim potezom Milana Bandića i njegovu spremnost da se promijeni ime trga. Mislim da smo nadomak te velike odluke, koja se trebala dogoditi i ranije, ali ne mogu sakriti zadovoljstvo da se to sada događa. Mi smo rekli da je preimenovanje trga naš preduvjet da bismo krenuli u dodatne pregovore o sklapanju većine i nadam se da će nakon ovoga ti razgovori i biti pokrenuti", poručila je Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo