OPASNI PESTICIDI? / Trebamo li biti zabrinuti zbog voća? Stručnjak za hranu upozorio da jedna stvar može imati štetne posljedice na zdravlje

Velike količine pesticida na svakodnevnoj bazi bi trebale biti da bi napravile neku štetu, dodao je, a prekomjerno unošenje pesticida može imati štetne posljedice na zdravlje

22.5.2023.
23:22
VOYO logo

Voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Dario Lasić otkrio je za Danas.hr RTL-a jesu li zabrinuti zbog voća koje kupujemo u trgovinama.

Na pitanje jede li koru limuna ili naranče, kaže da će uvijek pročitati što piše na deklaraciji. "Ako piše da nije jestiva, naravno da je neću koristiti, uzet ću samo sadržaj. Ako je iz ekološkog uzgoja ili ako je slučajno iz nekog vrta koji je iz Dalmacije, onda ću imati povjerenje i poslužiti se takvom korom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO TO FINO PAPAMO? /

Od jagoda s pesticidima do skuše s crvima: 'Skoro tri posto analizirane hrane je neispravno'

Image
ŠTO TO FINO PAPAMO? /

Od jagoda s pesticidima do skuše s crvima: 'Skoro tri posto analizirane hrane je neispravno'

Na pitanje koliko često se analizira voće i povrće na policama, na našim tržnicama i koliko često oni pronađu nedozvoljenu količinu pesticida, kaže da se redovito kontrolira.

"Naši lanci intenzivno rade interne kontrole, traže dobavljače da i oni kontroliraju tu hranu. Isto tako inspekcija tijekom uvoza iz trećih zemalja također sve analizira. Možemo reći da se na nekoliko razina kontroliraju ostaci pesticida u svježem voću, povrću, žitaricama i ostalim grupama. Naravno, dva do tri posto je uvijek onih koji su nesukladni, to su najčešće koncentracije koje nisu jako visoke i možemo vjerovati da akutnim uzimanjem neće napraviti neku štetu našem organizmu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štetne posljedice po zdravlje

"Nema pravila, imamo svježi primjer sada početkom svibnja gdje se u Bugarskoj povukla veća količina limuna iz Turske koja je imala dvostruku višu koncentraciju imazalila. Povukli su je, nisu dopustili uvoz u EU. To je dobar primjer da sustav funkcionira", odgovorio je na pitanje ima li više pesticida na domaćem voću i povrću ili uvezenom te iz koje zemlje najviše.

Velike količine pesticida na svakodnevnoj bazi bi trebale biti da bi napravile neku štetu, dodao je, a prekomjerno unošenje pesticida može imati štetne posljedice na zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro pranje je dovoljno da skinemo veliku količinu pesticida, guljenje još više, ako možemo pod mlazom vode trljati površinu voća još ćemo bolje oprati nego samo da uronimo u vodu to voće", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo