'TREBAJU POMOĆ, A NE ZNAJU JEZIK': / Osječanka pomaže domaćim zlostavljanim ženama u Njemačkoj i tako sprječava ono najgore

Image

Hrvatica kaže da u njezinu Facebook grupu svakodnevno stignu deseci poruka članica, među kojima su i anonimne poruke - u njima žene opisuju teške probleme u kojima se nalaze,

6.12.2020.
18:02
VOYO logo

Hrvatski iseljenici u Njemačkoj ostali su zgroženi nedavnim ubojstvom Imoćanke Mile Šimić koja je u Njemačku otišla kako bi prehranila djecu kao i ubojstvo Nadire Salkić iz BiH. Jedna od posljedica ubojstava ovih žena je i osnivanje Facebook grupa kao upozorenje da žene trebaju pažljivije obraćati pažnju na anonimne objave.

Brojne žene imale su sreću jer su u trenutku kada su progovorile o svom problemu, dobile podršku kao i pomoć baš u takvim grupama. Kako piše Fenix magazin, jednu od tih grupa, "Žene u Njemačkoj", koja okuplja preko 30.000 žena koje su u Njemačku doselile iz Hrvatske, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, osnovala je 37-godišnja Osječanka Monika Schweigert. Ona se sa svojom obitelji preselila u Njemačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, u zadnje vrijeme nasilje je uzelo maha kao valjda nikada do sada. Vjerujem da se nekada i moglo spriječiti ubojstvo, možda da je žena reagirala na vrijeme ili da je skupila hrabrost učiniti prvi korak i maknuti se od nasilnika ali, nažalost, nisu sve žene hrabre. Vjerujem da se kroz našu grupu spriječilo sigurno na desetke mogućih ubojstava, jer su žene pravovremeno upućene na odgovarajuće institucije. Ove žene koje su doživjele najgoru sudbinu nisu bile aktivne u našim grupama, možda čak nikada nikome nisu ni otkrile svoje probleme", rekla je Schweigert za Fenix magazin.

Image
STRAŠAN ZLOČIN U BERLINU: /

Brutalno ubijena samohrana majka iz Imotskog: 'Mila je otišla u Njemačku zaraditi za obitelj'

Image
STRAŠAN ZLOČIN U BERLINU: /

Brutalno ubijena samohrana majka iz Imotskog: 'Mila je otišla u Njemačku zaraditi za obitelj'

Uvijek je netko od administratora grupe dostupan za pomoć

Okupljanje žena u Njemačkoj koje će si međusobno pomoći u prvim koracima u stranoj državi, razjašnjavanje nedoumica, pomoć oko pravnih pitanja, pronalazak posla, prvotni su cilj grupe. U posljednje vrijeme tema o kojoj se najčešće raspravlja je koronavirus te utjecaj pandemije na njihov život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Tu su i druge teme poput odgoja djece, shoppinga, putovanja, a često budu i šaljive teme da se svi malo oraspoložimo u ovim, za sve nas, teškim vremenima. Grupa mi, istina, oduzima previše vremena s obzirom da sam ja majka dvoje djece i pokušavam balansirati između obitelji i grupe. Kad djeca odmaraju ili uče, posvetim se grupi jer obitelj je ipak na prvom mjestu. Imam i 5 divnih administratorica koje mi pomažu pa se raspoređujemo, tako da je uvijek netko dostupan za pomoć", otkriva Hrvatica.

'Mnoge žene nemaju hrabrosti reći da su zlostavljane'

Osječanka kaže da u grupu svakodnevno stignu deseci poruka članica, među kojima su i anonimne poruke. U njima žene opisuju teške probleme u kojima se nalaze, što se odnosi i na zlostavljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene anonimno najčešće govore o zdravstvenim problemima, problemima u braku ili s djecom, psihičkom i fizičkom zlostavljanju i o svemu drugom što im je neugodno pitati pod pravim imenom. Mnoge žene nemaju hrabrosti reći da su zlostavljane. Stigle su iz domovine, ne znaju jezik, često nemaju previše kontakta s drugim ljudima, pa šute o onome što im se događa. Kad shvatimo da žena ima ozbiljne probleme, reagiramo jako brzo i odmah tražimo način da joj pomognemo.

Image

Imamo par članica koje se dosta razumiju u zakone i znaju kako njemačke institucije funkcioniraju pa njih odmah angažiram oko svega. Rekla bih da se uglavnom može prepoznati veličina problema, jer jako često ispitujem žene kako bih što više doznala o problemu koji ih muči, i tako vidjeti kako pronaći rješenje", govori Monika Schweigert za Fenix magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je nekoliko puta zvala policiju i odgovorne institucije koje se bave zaštitom žena te da je to bilo u slučajevima kada žena ne zna njemački jezik, a u opasnosti je. Hrvatica kaže da osim o ozbiljnim temama, u grupi se žene i zezaju i smiju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo