TREBA VAM BRZA LOVA PA RAZMIŠLJATE O IZNAJMLJIVANJU? / Svašta se priča, ali isplati li se doista? Evo detalja iz prve ruke

Image
Foto: Pixsell

Brojni se građani odlučuju za iznajmljivanje svojih nekretnina misleći kako će dobro zaraditi

16.5.2019.
7:05
Pixsell
VOYO logo

Svakoga proljeća na hrvatskoj obali - ista priča. Slično pitanje, u kojem se razlikuje jedino brojka, postavljaju deseci ljudi.

"A koliko bih ja mogao zaraditi ako iznajmim svoj stan turistima? Jel' može barem 5000 eura?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi u medijima i na društvenim mrežama čitaju svakakve objave, gdje se barata s prilično velikim brojkama, ali nema objašnjenja što je zarada od iznajmljivanja, a što je promet kod iznajmljivača, piše Slobodna Dalmacija.

Sve je važno

"Eto i jučer se čovjek kojeg nisam čula dvije godine pojavio s istim pitanjem: 'Znaš, imam jedan luksuzan stan pa bih ga dao nekome da ga iznajmljuje, ali ne bih ja ispod 6000 eura. Jel' mogu toliko zaraditi?' I sada krenem postavljati 101 pitanje da čovjeku razjasnim što sve treba za iznajmljivanje, koji su sigurni troškovi i koji su troškovi koji se mogu pojaviti neplanirano. I na kraju cijele 'balade' kaže čovjek: Mislim da ipak neću...", kaže jedna iznajmljivačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od iznajmljivanja se može zaraditi, ali za to se trebaju "posložiti" brojne stvari. Nije u istoj situaciji netko tko ima smještaj daleko od obale i netko u Splitu. Nije u istoj situaciji netko sa studio apartmanom i netko s vilom. Nije u istoj situaciji netko tko ima pogled na more i netko kome je susjed zaklonio sunce. Nije u istoj situaciji netko tko ima parkirališno mjesto i netko tko ga nema. Ovaj uvjet, ističe iznajmljivačica, prilično je važan u velikim gradovima. Slično je i s položajem nekretnine koja se iznajmljuje. Nije isto ako netko iznajmljuje kuću ili stan na višim katovima nebodera.

Različite situacije

"Nije u istoj situaciji onaj tko sam ili netko iz njegove obitelji brine o čistoći smještaja i onaj koji mora platiti čistačicu. Nije u istoj situaciji onaj tko sam brine o posteljini ili onaj tko koristi usluge praonica. Nije u istoj situaciji onaj tko ima nekretninu viška koju iznajmljuje ili onaj koji mora iseliti iz svoga stana u podstanarstvo da bi svoju nekretninu mogao iznajmiti", nabraja iznajmljivačica dalje brojne bitne aspekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji moraju iseliti iz svoga stana u podstanarstvo da bi svoju nekretninu mogli iznajmiti, najčešće odustaju od iznajmljivanja. Razlozi za to su prilično razumljivi. Traženje stana na dva do tri mjeseca, preseljenje u podstanarstvo ili život u nekoj zajednici za vrijeme iznajmljivanja na kraju često rezultiraju prestankom iznajmljivanja, jer nije lako tako živjeti svake godine. Osim toga, u nekim mjestima su zbog drastičnog povećanja broja smještajnih jedinica cijene dosta pale, a "rupa" između iznajmljivanja ima sve više.

Zarada ispod očekivanja

"Čovjeku sam spomenula njegove nedostatke - mali stan, treći kat bez lifta, neatraktivna lokacija i pogled na susjedov zid, plaćanje čistačice, plaćanje praonice, plaćanje agencije koja bi brinula o bukiranju i dočeku gostiju. I kada se tome doda trošak podstanarstva, zarada je drastično ispod njegovih očekivanja", zaključila je iznajmljivačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ove godine će u iznajmljivanje mnogobrojni novi iznajmljivači u sličnoj situaciji kao i čovjek koji je na kraju odustao od iznajmljivanja svog stana, bez da su kalkulaciju o isplativosti iznajmljivanja "stavili na papir". Nekima će sezona biti odlična, ali mnogobrojni će shvatiti da iznajmljivanje ipak nije za njih.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo