Oko tisuću sezonskih radnika iz Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke i drugih županija uskoro će na jug, gdje će se u hotelima i restoranima Dubrovačko-neretvanske županije zaposliti na mjestima kuhara, konobara, portira, vrtlara, sobarica i čistačica.
"Na primanja od 10.000 kuna mogu računati kuhari u kvalitetnim privatnim restoranima, dok je plaća sobarice oko 4.000 kuna", kaže Ivan Mandušić iz dubrovačke područne službe Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, koji prve sezonce iz unutrašnjosti očekuje u prvoj polovini ožujka.
Još sredinom siječnja hoteli i turističke agencije objavili su potrebe za sezoncima. Traže se i slastičari, recepcionari, spasioci, animatori, turistički vodiči, pratitelji, osobe za rad na bookingu, transferima. Brojci od tisuću "kontinentalaca" treba dodati i još 3.000 "domaćih" sezonaca koji angažman nalaze na poslovima do šest mjeseci, rjeđe osam, piše Slobodna Dalmacija.
Najtraženiji su konobari, pomoćni radnici u praonici i kuhinji, sobarice i čistačice.
Konfuzna situacija
Mandušić vjeruje da će se lanjski rekord, kad je sa Zavoda u sezoni zaposleno 2.911 osoba, najviše u posljednjih dvadesetak godina, ponoviti i ove godine.
"Situacija na tržištu rada kod nas je vrlo konfuzna. Imamo mnogo nezaposlenih, a neke poslove nitko ne želi raditi. Ja godinama tražim čistačicu, ali ne mogu naći nikoga tko bi radio za 3.500-4.000 kuna", kaže Stjepan Perić, predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnika.
specijal-201012070191004-nezaposlenost