TRAŽE MJESTO POTPREDSJEDNIKA VLADE I 3 MINISTARSTVA? HNS / ima velike zahtjeve za koaliciju s HDZ-om, je li na pomolu raskol?

Image
Foto: Pixsell
2.6.2017.
7:18
Pixsell
VOYO logo

Iako je realnije da HDZ sa 76 do 78 zastupnika izglasa nove ministre i da u rujnu, nakon ljetne saborske stanke, pokuša proširiti tu većinu, dio sugovornika iz HDZ-a još nije odbacio mogućnost savezništva s HNS-om. Tvrde da vodstvo HNS-a za svoje ruke traži mjesto potpredsjednika Vlade i tri ministarstva, a među njima je Ministarstvo obrazovanja i preuzimanje kurikularne reforme.

Preduvjet za bilo kakav dogovor HDZ-a i HNS-a gubitak je Anke Mrak Taritaš na izborima u Zagrebu jer je ona jedna od najvećih protivnica koalicije s HDZ-om. Budući da su smijenjene Mostove ministre zamijenili HDZ-ovi državni tajnici, nije isključeno da neki od njih postanu i ministri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROCURILO IME OREPIĆEVOG NASLJEDNIKA? /

Ovaj čovjek bi mogao postati jedan od četvorice novih ministara

Image
PROCURILO IME OREPIĆEVOG NASLJEDNIKA? /

Ovaj čovjek bi mogao postati jedan od četvorice novih ministara

Najzanimljivije ministarstvo čuvaju za potencijalnog partnera

Iako još ništa nije potvrđeno, novi ministar unutarnjih poslova mogao bi biti državni tajnik u MUP-u koji je zamijenio Mostova ministra Orepića, Robert Kopal, a nije isključeno ni da Mario Šiljeg, koji je zamijenio Slavena Dobrovića u Ministarstvu zaštite okoliša, preuzme i ministarsku poziciju.

Od četiri upražnjena ministarstva najatraktivnije je Ministarstvo pravosuđa, smatra dio HDZ-a. Stoga bi HDZ taj resor mogao ostaviti potencijalnim partnerima. Međutim, bude li HDZ išao u širi dogovor od minimalne većine, tada bi Vlada mogla doživjeti opsežniju rekonstrukciju. I ako HDZ ostane na minimalnoj većini, ne znači da će sva četiri ministra biti HDZ-ova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije će biti nestranački jer će tako najlakše dobiti podršku u Saboru,kažu u HDZ-u. Iako se stvara dojam da će HDZ ipak izbjeći izvanredne izbore, izvor iz vrha HDZ-a upozorava da ne vjeruje nikome, jer da se potencijalni partneri na jedan način ponašaju u razgovoru s HDZ-om, a na drugi pred TV kamerama te napominje da su i dalje opcija novi izbori. Ali ne u srpnju, nego prije u rujnu, piše Večernji list.

Tri struje

Kako doznaje Jutarnji list, u Hrvatskoj narodnoj stranci zadnjih dana podijeljeni su na tri struje od kojih svaka vuče na svoju stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva se struja zauzima za ulazak HNS-a u koaliciju s HDZ-om na nacionalnoj razini, a tu skupinu navodno predvodi sam vrh HNS-a s Ivanom Vrdoljakom i Srećkom Ferenčakom, uz odobravanje pojedinih istaknutih članova stranke, uglavnom iz Dalmacije i Slavonije.

Druga stuja u HNS-u pod svaku cijenu želi izbjeći nove izbore, ali, ako je to ikako moguće, ne nužno ulaziti u koaliciju s HDZ-om. Na taj način razmišljaju neki u javnosti manje istaknuti članovi HNS-a koji trenutačno obnašaju vlast po općinama, gradovima ili županijama u kojima HNS ima većinu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar Hrvatske nardne stranke postoji i treća struja u kojoj se nalazi i bivša predsjednica stranke, Vesna Pusić kao i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš te saborski zastupnici HNS-a Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić, a to je struja koja ni pod koju cijenu ne pristaju na razgovore o koaliciji s HDZ-om.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo