TKO TO MOŽE PLATIT? / 'Uštedila sam 100.000 kuna, imam pristojnu plaću, ali do stana mogu jedino ako prodam bubreg'

Image
Foto: ilustracija, Miranda Čikotić/PIXSELL

'Imam preko 100.

20.2.2021.
11:42
ilustracija, Miranda Čikotić/PIXSELL
VOYO logo

U Splitu, kao i u većini gradova Hrvatske cijene stanova su tolike da ih čak ni oni sa solidnim primanjima ne mogu priuštiti, što možda najbolje opisuje komentar Splićanke za Slobodnu: „Štedila sam, imam pristojnu plaću, ali normalan stan mogu kupiti jedino ako prodam bubreg“.

Kao i mnogim drugima, jedini način da dođu do svog krova nad glavom bio joj je APN, i prijavila se za POS-ove stanove koji bi se trebali graditi na Sirobuji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja trebala početi prije godinu dana, ali...

Na parceli površine 3592 četvorna metra planirana je stambeno-poslovna zgrada s 58 stanova i dva poslovna prostora te pripadajućim garažno-parkirnim mjestima. Cijena metra četvornog stana, prema navodu iz Ministarstva graditeljstva, iznosila bi maksimalno 1.319,64 eura, a početak izgradnje bio je najavljen za proljeće 2020. godine.

No čini se da je sve zapelo, a na pitanje zašto, Grad Split i Agencija za promet nekretnimama igraju ping-pong. „Na službenim stranicama APN-a stoji da se moramo javiti Gradu za prijavu na listu zainteresiranih, a Grad kaže da oni nemaju veze s tim, da Agencija zna da ima zainteresiranih i da moraju pokrenuti natječaj, tako da su baš igrali ping-pong sa mnom. Sad kad sam pitala što je s tim i kreće li napokon, iz APN-a su mi kazali: "Gospođo, neće biti ništa od toga", govori Splićanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je u nadležnosti Grada Splita'

Novinarima su iz Agencije odgovorili kako nisu odustali od izgradnje, ali čekaju „rješenje komunalne infrastrukture“. „Za realizaciju navedenog projekta nužno je osigurati pristupnu prometnicu budućoj građevini te je isto u ingerenciji Grada Splita. Također, u sklopu izgradnje građevine neophodno je izgraditi i trafostanicu za njezino priključenje na elektroenergetsku mrežu“, šturo objašnjavaju iz Agencije.

No u Gradu su bili još manje rječiti. Prema njima, oni su svoje obavili onoga trena kada su izdali građevinske dozvole. „Svi daljni postupci u nadležnosti su Agencije“. Na pitanja što je s cestom, električnom mrežom i kanalizacijom, ne odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije mi isto gdje ću poslati dijete u školu'

U konačnici, najviše ispaštaju građani koji su se nadali krovu nad glavom. „Ja s plaćom koja je pristojna za naše prilike ne mogu dignuti kredit veći od 70 tisuća eura, pa kako bih trebala kupiti stan? Mogu u Sinju ili negdje u okolici, ali meni nije isto hoću li dijete u školu poslati u Muć, Trilj, Sinj, ili u Split gdje ima bolje uvjete i kvalitetniju edukaciju. imam preko 100 tisuća kuna ušteđenih, a opet s kreditom koji mogu dobiti od banke, u Splitu ne mogu ništa kupiti“, kaže Splićanka koja je htjela ostati anonimna kako ne bi došla u nemilost onih koji odlučuju o dodijeli stanova, ako se oni ikada počnu zidati.

„Rekla sam, ako ne bude druge, prodat ću bubreg. Jedan je na crnom tržištu oko 600 tisuća kuna, pa s tim i ušteđevinom mogu kupiti nekakav stančić. Em ću biti vitkija u struku, em ću biti lakša, pa nije svako zlo za zlo. A što ću, moram se smijat da ne bih plakala“, sarkastična je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo