TRAJE TREND SPUŠTANJA KAMATA: / Kako se postaviti u banci i na što paziti pri traženju kredita?

Image
Foto: Pixsell

Europski sud presudio je prije nekoliko dana u korist dužnika u švicarsim francima, a što to konkretno znači za hrvatske građane objasnio je financijski savjetnik Vjeko Peretić.

22.9.2017.
8:36
Pixsell
VOYO logo

On kaže kako ova presuda najviše ide u korist onima koji razmišljaju tužiti banku po nekoj osnovi.

'Moramo isto tako reći da je nekoliko presuda već doneseno u korist građana. Međutim, ukupno gledajući, ako se referiramo na slučajeve sa švicarskim frankom, najveći broj tih klijenata je većinom, manje ili više sretno, riješio svoj problem s konverzijom prošle i pretprošle godine', objasnio je Peretić za dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I oni koji bi išli na individualne tužbe protiv banaka sada imaju nekakvu drugačiju osnovu, kaže stručnjak.

Nova osnova za tužbe

'Oni sada imaju nekakvu drugačiju osnovu. Treba vidjeti po kojoj osnovi se zapravo ide tužiti banku. Je li to zbog valutne klauzule, primjene valutne klauzule, je li to zbog podizanja kamatnih stopa koje nisu bile utemeljene, odnosno nisu bile direktno komunicirane s dužnicima, što je opet po drugoj osnovi. Dakle, svaki će odlučiti hoće li i po kojoj osnovi tužiti i isplati li mu se uopće tužiti banku, iskoristiti nekakve sudske momente koji su bili u Hrvatskoj. Evo sada nešto što se dogodilo u Rumunjskoj i odlučiti je li to isplativo ili ne', objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi strahuju da se 'švicarac' ne dogodi i njima, no stručnjak kaže da se takvo što vjerojatno više ne može dogoditi.

Banke vam moraju predočiti sve scenarije

'Ne bi nikako dalje trebali strahovati od sličnih priča. Prvo zato što su građani nešto naučili u ovih nekoliko godina, moram reći malo, ali nešto ipak jesu naučili. S druge strane potpuno su zaštićeni u smislu zakona, ali i provođenju zakona u praksi. Dakle, u poslovnicama banaka, pri savjetovanju kod kreditnih specijalista vi morate dobiti nacrt svog kredita, morate dobiti scenarije - negativne, pozitivne, sve slučajeve koji se mogu dogoditi za vrijeme trajanja kredita. Po meni, jedini problem je što u pravilu se to treba provoditi, ali i dalje imamo situacija da klijente to ne zanima i da preko toga olako i brzo prolaze. To znam iz osobnog iskustva', kaže Peretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao je savjet za sve one koji razmišljaju o podizanju kredita.

Trend spuštanja kamata

'Trenutačno je situacija za sve dužnike dobra, jer je trend laganog spuštanja kamata još uvijek prisutan. On se očekuje i u idućoj godini, odnosno najkasnije do kraja iduće godine možemo očekivati stagnaciju pada kamatnih stopa. To je sada mnogo povoljnije nego prije nekoliko godina. Kamatne stope su se spustile daleko ispod četiri posto, možete dobiti vrlo dobre ponude i u eurima i u kunama. Dakle, na izbor je sada da vi birate hoćete li imati tzv. miran san i uzeti kredit u kunama, ili ćete imati mnogo bolju ponudu u eurima jer ne računate da bi kuna ipak mogla toliko skliznuti i da će je HNB i dalje održavati na tim istim razinama', zaključio je Peretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo