jedva čekamo /

Tradicionalna slavonska šunka uskoro dobiva konkurenciju - slavonski pršut

Tradicionalna slavonska šunka uskoro dobiva konkurenciju - slavonski pršut. Usred polja, nedaleko Osijeka počela je gradanja tvornice za preradu suhomesnatih proizvoda čiji će glavni adut biti - upravo pršut. Za njega, kažu, nije potrebna bura, ali jesu svinje, a njih ondje ima. Kada će slavonski pršuti stići na tržište, doznajte u prilogu

3.7.2015.
18:44
VOYO logo

Usred polja, nedaleko Osijeka počela je gradanja tvornice za preradu suhomesnatih proizvoda, i to ni manje ni više nego za proizvodnju pršuta.

"To će biti premium pršuti i ekološki pršuti proizvedeni od svinja koje utovi Žito i proizvedeni od svija koje ćemo toviti kod naših kooperanata", rekao je Ivan Pandurević, voditelj projekta Mesne industrije Žito grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je suhomesnata delicija ponos Dalmacije i Istre. Specifičan okus dobiva od bure pomiješane sa soli i malo dima. A toga u ravoj Slavoniji nema. 

"Mi stvaramo uvjete u kojima će taj pršut zriti. Znači, mi biramo temperaturu, vlagu i imamo totalno nov način proizvodnje pršuta", dodaje Pandurević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci kažu ideja nije suluda. Ni poznati talijanski pršut nije osjetio buru.

"U većini mediteranskih zemalja ne provodi se dimljenje. i to je jedina razlika po čemu bi se ovaj pršut razlikovao od domaćih", komentirao je profesor Goran Kušec s Katedre za animalne proizvode Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Osječanima ideja nije loša, zbog čega na istoku Hrvatske raste veliki kompleks za preradu svinjskoga mesa težak oko 400 milijuna kuna.

Da bi proizvod iz ravničarske tvornice bio zaštićeni, morat će se poštovati stroga pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On se mora proizvoditi po specifikacijama koje je udruga koja je zaštitila proizvod propisala. On mora biti u sustavu nadzora i mora se pridržavati svih tehnoloških naputaka", zaključio je Kušec. 

Samo tako će i slavonske fete osvajati nepca diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo