[VIDEO] TOMISLAV HORVATINČIĆ OSLOBOĐEN! / 'Nije kriv za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginuo bračni par iz Italije'

Image
Foto: PIXSELL

Tomislav Horvatinčić danas je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen krivnje za prometnu nesreću u kojoj su u kolovozu 2011. život izgubili supružnici Francisca i Marinelle Salpietro.

13.10.2017.
11:32
PIXSELL
VOYO logo

Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo, rekla je danas sutkinja Maja Šupe koja je izrekla presudu.

'Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe', rekla je sutkinja tijekom obrazlaganja presude. Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja', obrazložila je Šupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljna stranka ima pravo žaliti se, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
SIN PARA KOJEG JE USMRTIO HORVATINČIĆ UOČI DANAŠNJE PRESUDE: /

'On je lažljivac, a od mene i sestre tražio je 240.000 eura odštete'

Image
SIN PARA KOJEG JE USMRTIO HORVATINČIĆ UOČI DANAŠNJE PRESUDE: /

'On je lažljivac, a od mene i sestre tražio je 240.000 eura odštete'

Horvatinčić je gliserom naletio na jedrilicu i tako skrivio smrt bračnog para. Brzinom od 26,3 čvora presjekao je plovilu put, prešao preko njega i slomio ga, pri čemu je talijanski par odletio u more gdje su oboje od ozljeda preminuli.

Poduzetnik je u studenome 2015. godine proglašen krivim za nesreću te je osuđen na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. No, na tu su se presudu žalili i optužba i obrana. Zbog povrede odredbi iz zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo presudu te predmet vratio u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziva se na sinkopu

Sud je pritom pokušao utvrditi je li se Horvatinčić u trenutku nesreće nalazio u stanju sinkope, odnosno gubitka svijesti u trajanju od nekoliko sekundi do jedne minute, tijekom kojih je osoba nesvjesna svega oko sebe pa, prema tumačenju obrane, ne može biti odgovorna za kazneno djelo. Vještaci su nakon uvida u spis i medicinsko stanje zaključili kako je pojava sinkope u Horvatinčićevu slučaju bila moguća. Psihijatrijsko vještačenje nije previše pomoglo razjašnjavanju te dvojbe, piše Šibenik.in.

Prema mišljenju tužiteljice Irene Senečić, ali i pravnog zastupnika obitelji stradalih Talijana Ognjena Frangeša, sinkopa je izmišljotina Horvatinčićeve obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

'I Talijani rade prometne nesreće, a samo ja sam monstrum'

'Smatram da sigurno nisam kriv, svakome se može dogoditi prometna nesreća. I sami Talijani rade velike probleme na moru i velika krivična djela, pregaze jedrilicu i nikom ništa, samo ih se kazni sa 20.000 kuna. Budući da se ovdje radi o Tomi Horvatinčiću, kojeg mediji ne vole, od mene i moje osobnosti napravljen je monstrum, tako da sam već debelo iskažnjavan u ovoj već sedmoj godini procesa', izjavio je ranije ovog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo