OD SLJEDEĆE GODINE / Tomašević obećao božićnice i uskrsnice za dio Zagrepčana, a otkrio novost i u vezi tramvaja

Image
Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

Tomašević je rekao da Grad Zagreb povećava i broj stipendija za učenike i studente s invaliditetom - krenulo se s 80, a sada ih je 120 - a i iznosi  stipendija Grada Zagreba su najveći

5.12.2022.
18:04
Zeljko Hladika/Pixsell
VOYO logo

Na tradicionalnom druženju predstavnika udruga osoba s invaliditetom i predstavnika Grada Zagreba i Gradske skupštine, gradonačelnik Tomašević najavio je u utorak da će se u gradskom proračunu za 2023. i osobama s invaliditetom osigurati božićnica i uskrsnica. 

Riječ je o amandmanu Kluba gradskih zastupnika SDP-a, koji će, kako je najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, biti prihvaćen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besplatne ZG vrećice za osobe s invaliditetom

U novom sustavu naplate i odvoza otpada, uvest će se i besplatne plave ZG vrećice za veliki broj osoba s invaliditetom, kako ne bi bile zakinute zbog svojih potrepština, dodao je. 

Tomašević kaže da je unaprjeđenje javnog prijevoza u Zagrebu jedna od najbitnijih tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da stare tramvaje ne mogu izbaciti iz prometa jer nemaju dovoljno tramvaja, ali se nada kako će do kraja godine s resornim ministarstvom potpisati ugovor o kupnji 20 niskopodnih tramvaja, a 40 autobusa je došlo i doći će ih još 20 u sljedećih mjesec dana. Također namjeravaju obnoviti vozni park kombija za prijevoz osoba s invaliditetom, koji nisu baš u adekvatnom stanju a niti ih ima dovoljno, a za što će se sredstva isto pokušati povući iz EU fondova, kao i za tramvaje.   

Tomašević je rekao da su prošli tjedan bili u URIHO-u koji zapošljava osobe s invaliditetom, a imali su i sastanak s  pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom te su razgovarali i o problemu fizičke pristupačnosti javnih ustanova i objekata u privatnom vlasništvu, koji su javne namjene, te uopće mogućnosti da osobe s invaliditetom uđu u trgovine, kafiće i restorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više stipendija za učenike i studente s invaliditetom

Tomašević je rekao i kako povećavaju broj stipendija za učenike i studente s invaliditetom, krenulo se s 80, pa ih je bilo 100-tinjak a sada ih je 120, a i iznosi  stipendija Grada Zagreba su najveći. 

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović novinarima je rekao da je to druženje godišnji inventar onog što je gradska vlast napravila i što bi mogla napraviti bolje. Pohvalio je što su u gradskom proračunu za 2023. povećana sredstva za osobe s invaliditetom za određene važne projekte te za božićnicu i uskrsnicu i što se uvode besplatne plave vrećice za veliki broj osoba s invaliditetom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE BIH DANAS O TOME' /

Tomašević govorio o osobama s invaliditetom pa naprasno prekinuo izjavu za medije: 'Možete pitati, ali nećete dobiti odgovor'

Image
'NE BIH DANAS O TOME' /

Tomašević govorio o osobama s invaliditetom pa naprasno prekinuo izjavu za medije: 'Možete pitati, ali nećete dobiti odgovor'

'Želimo da se unaprijedi pristupačnost'

Predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske te Društva distrofičara Zagreb Marica Mirić rekla je da Grad čini puno u unaprjeđenju kvalitete življenja osoba s invaliditetom, ali postoji i potreba za unaprjeđenjem.   

"Želimo da se unaprijedi pristupačnost te da se nabave novi tramvaji, autobusi, prilagođena vozila ali također i autobusi za prijevoz osoba koje dolaze kao turisti te da se poveže Zračna luka sa prijevozom", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da žele i da se unaprijede socijalne usluge za osobe s invaliditetom u vidu mobilnih timova, da se puna pozornost posveti mentalnom zdravlju i kroz mobilne timove i institucionalno djelovanje, da se riješi pitanje osoba starijih od 21 godine u spektru autizma, a osobama s tjelesnim invaliditetom da se pruža kontinuirana podrška, dođe u njihove domove, financijski pomogne i povećavaju naknade.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo