'NE BIH DANAS O TOME' /

Tomašević govorio o osobama s invaliditetom pa naprasno prekinuo izjavu za medije: 'Možete pitati, ali nećete dobiti odgovor'

Image
Foto: RTL

Tomašević je istaknuo da u Zagrebu živi 13 posto osoba s invaliditetom te da je ključno pomoći tim ljudima kroz različite politike da se osjećaju kao ravnopravni građani

2.12.2022.
13:10
RTL
VOYO logo

Neobična je bila današnja reakcija zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića tijekom izjava za medije povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dana ustanove URIHO.

"Drago mi je da sam danas ovdje, na 76. obljetnicu ustanove URIHO. Grad Zagreb ima 340 ustanova, ovo je jedna doista posebna ustanova jer se radi o ustanovi koja zapošljava čak 60 posto osoba s invaliditetom. Ima 465 radnika i radnica u ovom trenutku, posjetio sam različite radionice gdje se izrađuju i zaštitna odijela za gradske tvrtke, za državne tvrtke i osobama s invaliditetom se daje mogućnost, ne samo da ih se integrira u društvo nego im se daje i pravo na rad", rekao je uvodno gradonačelnik dodajući da je doista impresivno vidjeti koliko ljudi ovdje radi, koliko ima pogona i koliko se proizvoda radi za tvrtke poput, primjerice, Končara te koji se izvoze na inozemna tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je istaknuo da u Zagrebu živi 13 posto osoba s invaliditetom te da je ključno pomoći tim ljudima kroz različite politike da se osjećaju kao ravnopravni građani.

Image
'NAPRAVILI SMO EPOHALNI ISKORAK' /

Vlada povećava naknadu za asistente osobama s invaliditetom, ministar Piletić otkrio i kada: 'Zakoni idu, definirani su...'

Image
'NAPRAVILI SMO EPOHALNI ISKORAK' /

Vlada povećava naknadu za asistente osobama s invaliditetom, ministar Piletić otkrio i kada: 'Zakoni idu, definirani su...'

'Treba unaprijediti javni prijevoz, javne zgrade, ugostiteljske objekte...'

"U tom smjeru, krećemo s novom strategijom osoba s Invaliditetom Grada Zagreba u čiju ćemo izradu naravno uključiti i same predstavnike udruga osoba s invaliditetom", rekao je Tomašević napomenuvši da, iako Zagreb već puno toga radi za osobe s invaliditetom, još puno toga treba napraviti. Tomašević je naglasio da u tom smislu posebno treba unaprijediti javni prijevoz koji ima nedostatne kapacitet, a kao problem je istaknuo i javne zgrade koje nisu prilagođene za ulaz osobama s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je i infrastruktura privatnih objekata, ugostiteljskih i trgovačkih objekata, koji često nemaju niti mobilne rampe niti barem male drvene kosine za osobe s kolicima. To nije velika investicija, a omogućilo bi osobama s invaliditetom da uopće uđu u trgovine i da se osjećaju ravnopravno, a za javne ustanove - to je naša odgovornost - trebalo bi naći način kako da im ti prostori budu pristupačni i kad se radi o privatnom vlasništvu", rekao je.

'Ne bih danas o tome, nemojte se ljutiti...'

Na pitanje novinara, zašto još nije otvoren panoramski kotač na Trgu Franje Tuđmana, Tomašević je rekao da ne želi danas govoriti o tome. "Ne bih danas o tome. Nemojte se ljutiti, ne bih nijednu drugu temu, možete dobiti pisani odgovor od službi za informiranje ali pošto ću danas govoriti o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom, da se to prenese tako da, ništa drugo danas neću komentirati", rekao je Tomašević.

Na molbu novinara za još jedno pitanje, vezano uz nacionalni stadion, Tomašević je ponovio: "Možete me pitati, ali ništa drugo neću odgovoriti."

Na pitanje, je li grad dužan sudjelovati u izgradnji nacionalnog stadiona, rekao je: "Kažem ,povodom Dana osoba s invaliditetom volio bih govoriti samo o osobama s invaliditetom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentar novinara da to nije jedina tema, Tomašević je rekao: "Dobro, dobit ćete pisani odgovor na duge teme, hvala" te se okrenuo i otišao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo