CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM / Tomašević o prosvjedu u Resniku: 'Tu je lokaciju izglasao HDZ. Prestanite skupljait jeftine političke poene'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Tomašević je rekao i da je gradska uprava spremna za sastanak s Vladom koji se najavljuje nakon drugog odrona na Jakuševcu gdje su stradale tri osobe, jedna teže. Spremni su ga i sami platiti, uzeti kredit, jer Zagreb ne može više čekati na rješavanje odlagališta koje se 20 godina obećava da će se zatvoriti

11.12.2023.
12:38
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prozvao je u ponedjeljak zagrebački HDZ da organizira prosvjede i prikuplja jeftine političke poene u Resniku, gdje su sami izglasali da će biti Centar za gospodarenje otpadom, a Vladu je zatražio da se jasno odredi je li im ta lokacija prihvatljiva.

Komentirajući nedjeljni prosvjed u zagrebačkom naselju Resniku, protiv najavljene izgradnje centra za gospodarenje otpadom u tom naselju, Tomašević je rekao da je na njemu govorio predsjednik HDZ-a Peščenica i upitao je li to odgovorno ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorimo o lokaciji koja je ucrtana u prostorni plan Grada Zagreba za Centar gospodarenja otpada (CGO), što je izglasao zagrebački HDZ. CGO koji je u nacionalnom planu koji je usvojila Vlada", kazao je gradonačelnik na otvorenju novog dječjeg vrtića u Odranskom Obrežu.

"Moje pitanje je Vladi, što se to promijenilo i zašto zagrebački HDZ organizira prosvjede i javno govori da je ta lokacija problematična. Na te planove su sva resorna ministarstva koje HDZ vodi dala suglasnosti. U tom smislu očekujemo odgovore ima li Vlada problem s lokacijom za koju su oni sami izglasali gdje će biti CGO", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da Zagreb ne može čekati i zato traže da se "prestane skupljati jeftine političke bodove na tome" te da se Vlada jasno odredi je li ta lokacija koju je sam HDZ izglasao prihvatljiva ili ne.

Image
NEZADOVOLJNI GRAĐANI /

U Resniku prosvjed zbog gradnje centra za gospodarenje otpadom. Okupljeni Tomaševiću skandirali: 'Ostavka, ostavka'

Image
NEZADOVOLJNI GRAĐANI /

U Resniku prosvjed zbog gradnje centra za gospodarenje otpadom. Okupljeni Tomaševiću skandirali: 'Ostavka, ostavka'

"Ako je ta lokacija problematična, koje je njihovo rješenje. Mi hoćemo to riješiti, možemo to i sami riješiti, ali tražimo da nas se u tom smislu ne opstruira", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Vlada ove godine u srpnju usvojila nacionalni plan gospodarenja otpadom, gdje je ona rekla da će CGO biti na teritoriju Grada Zagreba. "Moje pitanje je Vladi - ako nije Resnik na teritoriju Zagreba, koja je to druga lokacija?", dodao je.

Tomašević je rekao i da je gradska uprava spremna za sastanak s Vladom koji se najavljuje nakon drugog odrona na Jakuševcu gdje su stradale tri osobe, jedna teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo za taj sastanak spremni, da pokažemo studiju koja ima preko 200 stranica gdje je jasno definirano postrojenje koje bi se gradilo u Resniku, radi se o mehaničko-biološkoj obradi, postrojenju u kombinaciji sa sortirnicom i s bioplinskim postrojenjem, a koštalo bi oko 140 milijuna eura", naglasio je.

Spremni su ga i sami platiti, to jest uzeti kredit jer Zagreb, ističe, ne može više čekati na konačno rješavanje odlagališta koje se 20 godina obećava da će se zatvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo postrojenje je rađeno po tehnologiji koja može dobiti financiranje iz EU fondova i mi ćemo naravno inzistirati na najboljoj, najmodernijoj tehnologiji koja neće ni na koji način narušiti kvalitetu života kako građana Resnika, tako i svih drugih građana", poručio je, dodavši da će stanovnicima Resnika odgovarati na apsolutno sva pitanja vezana za tehnologiju.

Odlaganje otpada usporeno zbog sigurnosnih razloga.

Vezano za tezu koju je zagrebački HDZ plasirao o biootpadu kao uzroku odrona, Tomašević je kazao da je Državni inspektorat u četvrtak rekao da su napravili analizu prvog odrona na Jakuševcu i ona je pokazala da se po sastavu radi o miješanom komunalnom otpadu, a ne o biootpadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je odlaganje otpada na Jakuševec usporeno i otežano zbog sigurnosnih razloga s obzirom na novi sigurnosni protokol koji funkcionira tako da svaki kamion ide pojedinačno, jedan po jedan, tako da se ne stvaraju čepovi.

"Međutim, Holding i Čistoća rade sve što mogu da se to što prije stabilizira i različite stvari rade kako bi se to riješilo u najkraćem roku", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje da će se situacija sa smanjenim kapacitetom odvoza otpada stabilizirati u nadolazećim danima i tjednima, što se tiče sanacije to će trajati mjesecima, jer se prvo moraju utvrditi uzroci odrona.

Otpad se, kaže, trenutno odlaže na dijelu odlagališta koji nije pod zabranom Državnog inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče računa građana, poručio je da se usluga odvija otežano, ali se odvija, a ako bilo koji građanin smatra da mu usluga nije izvršena, otežana je ili ugrožena na bilo koji način, može se obratiti Holdingu i on će svaki takav zahtjev procesuirati.

POGLEDAJTE VIDEO: Bandić govorio da će se spaliti na njemu, Tomašević zabijao zastavu na vrh brda, ali odlagalište je i dalje tu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo