NEZADOVOLJNI GRAĐANI / U Resniku prosvjed zbog gradnje centra za gospodarenje otpadom. Okupljeni Tomaševiću skandirali: 'Ostavka, ostavka'

Image
Foto: Danas.hr

Prosvjednici su istaknuli da su taoci određenih interesnih skupina koje ne odustaju od štetnih projekata te da često ne mogu otvoriti prozore zbog smrada. Napominju da se ekološki projekt pretvorio u ekološku katastrofu

10.12.2023.
14:53
Danas.hr
VOYO logo

Građani su se u nedjelju okupili u zagrebačkom naselju Resnik, gdje su prosvjedovali protiv izgradnje centra za gospodarenje otpadom. Prosvjednici okupljeni ispred crkve na središnjem trgu jasno su poručili da ne žele da se otpad s Jakuševca odlaže u Resniku.

Kažu, Resnik nije rješenje, nego problem, a odlaganje smeća u Resniku dodatno negoduju zbog štetnosti za zdravlje i OPG-ove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Danas.hr

Podsjećamo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je najavio da je Resnik najbolje novo područje za odlaganje otpada. Tema izgradnje centra dodatno je potaknuta nakon novog odrona otpada na odlagalištu Jakuševec. Tamo je još uvijek usporeno odvoženje otpada iz sigurnosnih razloga.

Image
Foto: Danas.hr

Okupljeni su držali transparente u zraku i skandirali Tomaševiću: "Ostavka, ostavka!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Resnik i čitav grad Zagreb su taoci određenih interesnih skupina koje ne odustaju od tih štetnih projekata, unatoč upozorenjima i Europe da se odustane od regionalnih centara", rekla je jedna od prosvjednica.

Image
Foto: Danas.hr

Osvrnuli su se i na mještane Jakuševca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razumijemo Jakuševčane koji su izloženi tom strašnom smradu, to nije samo smrad, nego i negativne emisije. Mi kada je južina, a i u razno drugo doba, ne možemo otvoriti prozore jer nam smrdi pročistač koji je bio ekološki projekt, pa se pretvorio u ekološku katastrofu i sve to Grad Zagreb lijepo debelo plaća koncesionaru. Međutim, koncesionar je bio toliko pošten da Državni inspektorat nikada nije utvrdio nikakvo prekoračenje. Imamo izvještaj gdje su rekli da je logično da to smrdi, da takva postrojenja svugdje smrde", istaknuli su prosvjednici.

Kažu, unatoč njihovim zahtjevima da se provedu nezavisna mjerenja, nikada nisu dobili nikakve odgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Danas.hr

"Europa zatvara svoje spalionice, a mi smo otkrili spalionice u 2020. godini i intenziviramo njihov razvoj, poznat je njihov doseg utjecaja na zdravlje, živote građana, na zagađenja..."

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon užasa na Jakuševcu, strahuje se od još većeg. 'Treba vidjeti je li ugrožena pitka voda za idućih 50 godina'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo