ministar s ramljakom i brlošićem /

Tolušić: 'Nije dug napravila Vlada, Pero Perić, nego Todorić!'; Ramljak: 'Vjerojatno će biti tužbi'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako su najavili jučer iz Ministarstva tema razgovora bit će aktualna problematika vezana i uz nastavak poslovne suradnje članica koncerna Agrokor s poljoprivrednim gospodarstvima

10.5.2017.
9:11
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sastao se s izvanrednim povjerenikom koncerna Agrokor Antom Ramljakom, a susretu je nazočio i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.

Kako su najavili jučer iz Ministarstva tema razgovora bila je aktualna problematika vezana, među ostalim, i uz nastavak poslovne suradnje članica koncerna Agrokor s poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj te o budućoj dinamici rješavanja dospjelih obveza koncerna Agrokor prema poljoprivrednim proizvođačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo održali sastanak s povjerenikom Ramljakom u vezi problematike Agrokora. Na sastanku je bio prisutan i Brlošić. Ono što bih na početku napomenuo, a vidim da se stalno pokušavaju preokrenuti teze, dug prema dobavljačima nije napravila ova vlada, nije ju napravio Ramljak, Tolušić ili Pero Perić, nego Ivica Todorić. Nitko od nas ni od dobavljača nije bio u ovom famoznom tornju. Zadnjih mjesec dana svi su tu i traže svoja potraživanja i to je nešto na čemu hrvatska Vlada 24 sata dnevno radi i odrađuje", dodaje Tolušić.

"Drago mi je da se nove obveze plaćaju u dogovorenim rokovima, avansno i da nema kompenzacija. I to se servirisa. Očekujem stablizaciju stanja vrlo brzo i da će svi biti namireni. Mi sad rješavamo probleme koje je netko drugi stvorio i zato je ova Vlada tu. Samo ne želim izvrtanje teza", poručio je Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Belje i PIK Vrbovec su dobili jednaki iznos novca, ali PIK je manje dao svojim kooperantima zbog prirode svog posla. Očekujem da ćemo to riješiti. Očekujemo da sva obiteljska gospodarstva budu riješena u tom drugom krugu likvidnosti", rekao je Mato Brlošić.

Ramljak: 'Ja ne odlučujem o kriterijima, odlučuju direktori'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

​(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

"Imali smo konstruktivan, otvoreni sastanak. Tko radi, taj i griješi. Ispričavam se kooperantima PIK Vrbovca, koji nisu u prvom valu dobili isti postotak kao kooperanti drugih sustava, tako da ćemo taj dio ispraviti ovih dana i neke od tekućih likvidnih sredstava prebacit ćemo njima. Što se tiče redovnog poslovanja, unutar njega je naš fokus, i mislim da cijeli ovaj postupak jedino ima smisla ako održimo hrvatsku poljoprivredu i proizvodnju, to je cilj ove Vlade, to je moj cilj, jer jedino onda ovaj zakon i postupak imaju smisla, ako u tome uspijemo. Na to usmjeravamo sve svoje napore i sadašnje poslovanje, sve tražbine i dospjeli dugovi su plaćeni ili će biti plaćeni u kratkom periodu po dospijeću i mislim da u dobroj mjeri uspijevamo podmiriti sva potraivanja i redovne obveze koje ova grupa ima. Kad dođe do financiranja za obrt i kapital, mislim da ćemo kroz dva tri tjedna riješiti i to pitanje i onda ćemo vidjeti, vjerojatno ćemo prema OPG-ovima i kooperantima u dobroj mjeri pokušati namiriti dio starih dugovanja. Mislim da za to i svi drugi dionici, banke, kreditori, imaju razumijevanja i vjerujem da ćemo to uspjeti riješiti sljedećih mjeseci", izjavio je Ramljak.

"Ja ne odlučujem o kriterijima, odlučuju direktori", rekao je Ramljak na pitanje novinara po kojim kriterijama odlučuje kome ide novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredni povjerenik za Agrokor otkrio je da popodne ima sastanak sa Sberbankom.

"Volio bih kada bi sudjelovali u financiranju jer oni su najveći kreditor, a hoće li sudjelovati u sljedećoj rundi to ćemo vidjeti", rekao je Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo okvir, ali ne mogu vam reći više o tome", nije želio odgovoriti na pitanje koliko novca im treba.

"Ima jedan manual u ovakvim situacijama kako se različiti kreditori ponašaju , a u tom manualu piše kako se tužbom mogu osigurati novaci. Vjerojatno će biti nekakve tužbe, ali ne mogu više o tome u ovom trenutku", dodaje Ramljak.

U ovom trenutku tek skupljamo podatke da vidio kolika su potraživanja. Ako dobavljači budu imale dovoljno sredstava da isplate vrijednost Konzuma i ako se s im svi slože, svi članovi vijeća super", rekao je Ramljak.

Ramljak je kazao da su plaće za 15. svibnja osigurane,ali na pitanje koliki im kredit treba nema odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog brzine rada došlo je do greške, i neki nisu dobili novac, ili nisu dobili isto kkao i drugi. Reklli smo to već. Očekujemo da će kada dobije kredit svi biti podmireni. Primarni poljopovredni proizvođači su prioritet", na kraju je rekao Brlošić.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo