To nije privatizacija Janafa i CO, nego prijenos dionica!

16.9.2011.
17:12
VOYO logo

HDZ je sazvao konferenciju za medije na kojoj su ministar gospodarstva Đuro Popijač i ministrica financija Martina Dalić iznijeli razloge prijenosa dionica Croatia osiguranja i Janafa na umirovljenički fond.

O ovome su, naime, na konferenciji za govorili i predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednik HNS-a Radimir Čačić. Kritizirali su Vladu zbog rasprodaje državne imovine pred izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popijač je insistirao je da se ovo ne zove privatizacijom tih poduzeća, već "prijenosom dionica na umirovljenički fond", jer "ovo još uvijek nije prodaja". Kada su ga novinari podsjetili da u fondu sjede privatne osobe.

"Nije uputno i poželjno ovog momenta kalkulirati tko će sutra biti vlasnik tih dionica", kazao je Popijač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znaju kako će ni kada fondovi raspolagati tim dionicama

"Kada će i kako umirovljenički fond upravljati ovom imovinom na odluci je članovima fonda", kazala je Dalić. Opovrgnula je da je Vlada to učinila zato što je predizborno vrijeme i ustvrdila da je to učinjeno zbog toga što je vrijeme za isplatu duga u četvrtom tromjesečju. Iritantnim je nazvala tvrdnje čelnika oporbe da ovim Vlada krpa proračunske rupe.

Upitani su jesu li baš dionice ove dvije tvrtke bile najbolji ili jedini izbor i što će se događati s njima, budući da će ih fondovi morati rasprodati, a i dalje je kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dionice su izabrane jer kotiraju na Zagrebačkoj burzi i na jednostavan je način moguće utvrditi njihovu vrijednost", kazala je Dalić, dodajući da su u Vladi htjeli dati kvalitetnu imovinu umirovljeničkom fondu, a pritom zadržati dominaciju države u vlasništvu tih društava. "Ne vidim stoga u tome problem", zaključila je.

Ne boje se niti da će Janaf na ovaj način, preko trgovanja dionicama na burzi, pripasti mađarskom MOL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da u Hrvatskoj postoji dovoljno kapitala koji će biti zainteresiran za ove dionice", kazao je Popijač.

Obvezao ih Ustavni sud

Dalić je navela kako je Vladu na "prijenos, ne privatizaciju" obvezala odluka Ustavnoga suda iz 1998. godine, koji ju obvezuje na povrat duga umirovljenicima, Vlada se time obvezala na prijenos svoje imovine na umirovljenički fond sve dok se taj dug ne vrati. Dosad je Vlada prenijela 8,5 milijardi kuna na fondove,dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janaf, ističe, ostaje u dominantnom državnom vlasništvu u iznosu 73,3 posto temeljnog kapitala, dok će 51,28 posto CO biti u vlasništvu države.

"Tijekom cijelog ovog kriznog vremena Vlada nije dozvolila prodaju državne imovine", kazala je Dalić, dodajući da je HDZ-ova vlada sačuvala srebro u krizi, dok je "SDP-ova Vlada rasprodavala obiteljsko zlato".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo je na umirovljeničkom fondu da odredi koji je najbolje vrijeme za prodaju", kazala je Dalić. Na pitanje je li HDZ o ovoj odluci raspravio sa svojim koalicijskim partnerima, Dalić je kazala: "Odluku je donijela Vlada".

Što se tiče privatizacije CO i Janafa, Popijač je spomenuo i privatizaciju INA-e, luksuznih hotela Excelsior, Alan, Bellevue, Cavtat i Croatiu, što je pripisao krpanju SDP-ovom državnog proračuna i deficita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko je prodao Hrvatski Telekom? Tko je donio zakon o privatizaciji Hrvatske elektroprivrede?", pitao je Popijač.

Što je loše, a što prepisano?

Popijač je upitan o Kosoričinoj izjavi da je program Kukuriku koalicije loš i prepisan od HDZ-a, tj. znači li to da je i HDZ-ov program loš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije točno! Premijerka je rekla da u određenim dijelovima projekta možete iščitati projekte koje je pokrenula hrvatska Vlada", kazao je Popijač. "Taj dio apsolutno nije loš", dodao je.

Vezani članak:

arti-201109150841006 arti-201010210277006 arti-201010040030006 arti-201101200245006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo