'TO JE BOLEST KOJA ODNOSI ŽIVOTE'; Pulmolog Srića odgovorio na prozivke Lauca: / 'Ne plašimo ljude, pokušavamo ih držati budnima'

Image

Saša Srića upozorava da nije vrijeme za opuštanje iako imamo dobar trend vezano za epidemiju koronavirusa

19.1.2021.
17:43
VOYO logo

Pulmolog Saša Srića komentirao je za N1 pad novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. "Imamo povoljniji trend, ali to nije razlog da se opuštamo", upozorio je. Udio pozitivnih je između 9 i 13 posto, a interes za testiranje trenutačno je manji. Srića ističe kako povoljnija epidemiološka situacija ne smije biti razlog za manji broj testiranja te da bismo imali manju brojku umrlih da su se epidemiološke mjere uvele ranije.

“Ona sada jest manja, ali ne smije nas ohrabrivati. Radi se o bolesti koja odnosi ljudske živote”, kaže Srića. “Usporedba s listopadom pokazuje dobru epidemiološku situaciju, ali kad usporedimo s drugim tjednom listopada, prošli tjedan bilo je tri puta više hospitaliziranih. Jedan dio ih razvija tešku kliničku sliku, neki završe na respiratorima, a neki završavaju s naglom smrti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Možemo govoriti o pojavi novog i zaraznijeg virusa. Nemamo dovoljnu prokuženost da možemo reći da je ona razlog povoljne epidemiološke situacije”, rekao je i dodao da se kod velikog broja građana probudila svijest i shvatili su da je riječ o ozbiljnoj bolesti. "Mjere ne smijemo popuštati prenaglo", kaže Srića.

Image
NAŠI STRUČNJACI SU PODIJELJENI OKO BUDUĆIH MJERA: /

Jedni bi uskoro otvorili kafiće, drugi ne bi. Ne slažu se ni oko još jedne stvari

Image
NAŠI STRUČNJACI SU PODIJELJENI OKO BUDUĆIH MJERA: /

Jedni bi uskoro otvorili kafiće, drugi ne bi. Ne slažu se ni oko još jedne stvari

Ukazivanje na situaciju

Srića tvrdi da on i kolege ističu realnu situaciju. Komentirao je i člana znanstvenog savjeta Vlade, Gordana Lauca, koji je prošli tjedan pozvao DORH da goni sve one koji, po njegovom mišljenju, siju strah i paniku o koronavirusu. “Ne plašimo stanovništvo. Pokušavamo ih držati budnima i ukazati na realnu situaciju”, smatra Srića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da će se masovno cijepljenje morati prolongirati jer zasad nema dovoljno cjepiva za procjepljivanje u bliskom periodu. Misli da bismo procijepljenost od 50 posto mogli dostići ljeti.

"Vjerujem da kada dosegnemo procijepljenost od 50 posto i brojka bude ispod 100 novozaraženih dnevno, u tom trenutku možemo govoriti o popuštanju mjera”, rekao je te dodao da trebamo imati umjereni optimizam i biti pripremni za sve situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi došlo do bujanja novog, zaraznijeg soja, druge opcije osim totalnog lockdowna ne bi bilo", smatra Saša Srića. "Šanse da se mutirani soj uopće ne pojavi i kod nas su gotovo nemoguće", rekao je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo