TKO JE JOLLY, BIZNISMEN KOJI MINISTRE NOSI NA LEĐIMA? / Dalmatinski kralj trgovine i sporta posjeduje 8 unikatnih Mercedesa

Image
Foto: Twitter

Prije dvije godine Stojanović je otvorio luksuzni hotelski kompleks Olympia Sky vrijedan 175 milijuna kuna na čijem je otvorenju prisustvovao sam vrh hrvatske politike,

21.3.2019.
18:13
Twitter
VOYO logo

Posljednjih dana hrvatski poduzetnik Josip Stojanović, poznat i kao Jolly, puni naslovnice domaćih medija zahvaljujući vlasništvu nad spornim luksuznim Mercedesom E klase vrijednom 400.000 kuna koji se do jučer nalazio u dvorištu ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac, međutim vlasnik tvrtke koja je rentala luksuzni automobil nije nepoznat široj javnosti. Naime, svojedobno su ga prozvali i 'dalmatinskim kraljem trgovine i sporta', piše Jutarnji list.

Image
UGOVOR JE POTPISALA ŽALAC OSOBNO: /

Tvrtka čovjeka u čijem je vlasništvu Mercedes u dvorištu ministrice nedavno je pobijedila na natječaju

Image
UGOVOR JE POTPISALA ŽALAC OSOBNO: /

Tvrtka čovjeka u čijem je vlasništvu Mercedes u dvorištu ministrice nedavno je pobijedila na natječaju

'Zlatno doba trgovine'

Nakon što je napustio zagrebački Prometni fakultet, Stojanović je, po povratku u rodne Miljevce, otvorio klub Amadeus na čijem je otvorenju 1987. godine pjevao Mišo Kovač, a uz njega u Amadeusu pjevale su i druge glazbene zvijezde poput Jasmina Stavrosa, Tutti Frutija, Tomislava Ivčića, Meri Cetinić te Kiće Slabinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo dvije godine nakon što je otvorio Amadeus, Josip Stojanović otvorio je Delikates Shop Jolly, prvu trgovinu u Drnišu.

"Od njega sam i dobio nadimak Jolly, tada su u modi bili strani nazivi, otada me tako i zovu. To je bio drugi privatni dućan u županiji, poslije je registrirana i firma, početak Jollyja JBS. Radili smo promet u to doba šest tisuća njemačkih maraka, a to vam je danas ekvivalent kao da radite osamnaest tisuća eura dnevno. U dućanu od četrdeset kvadrata! Sve što si u njega dovezao, to bi i prodao. To su bili ti počeci, zlatno doba trgovine, tržište je bilo gladno i željno svega", kazao je Stojanović, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samo četiri godine najveći dalmatinski trgovački lanac

U suradnji sa Sanjom Doležal sudjelovao je već 1991. godine i u velikom biznisu sa sladoledom. Kada je izbio rat, Jolly je napustio Drniš i proveo godinu i pol dana na ratištu. Dolazak iz rata obilježio je otvaranjem dućana u Šibeniku, te je ostatak 90-ih proveo šireći biznis i otvarajući dućane. Imali su i zastupstvo za Tuborg, Badel i viski Ballantines.

Stojanović je 1999. godine otvorio prvi veliki supermarket, što se pokazao kao dobar potez. U samo četiri godine, Jolly je sa svoja 32 prodajna prostora, 740 zaposlenih i 460 milijuna kuna prometa postao najveći dalmatinski trgovački lanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tri godine smo sa 130 milijuna došli na 460 milijuna kuna prometa", ispričao je Stojanović.

Ministar na ramenima

Nakon što je kupio hotel Vodičanka, odnosno Olympiu, Stojanović je trgovinu prodao Konzumu. Danas, Olympia ostvaruje oko deset milijuna eura prometa i zapošljava oko 200 osoba. Prije dvije godine Stojanović je otvorio luksuzni hotelski kompleks Olympia Sky vrijedan 175 milijuna kuna na čijem je otvorenju prisustvovao sam vrh hrvatske politike, među kojima su bili ministrica Žalac, ministri Gari Capelli, Oleg Butković, a i ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od interesa hrvatskog poduzetnika je i sport, što govori činjenica da je bio i vlasnik ženskog košarkaškog kluba Jolly JBS. A njegova slika sa Svjetskog prvenstva iz Rusije kada nosi na ramenima ministra Marića završila je u medijima.

"Ma da, zajedno smo išli u Rusiju, mi smo stari prijatelji. On je, baš kao i ja, zaljubljenik u košarku. Jest, u trenutku euforije, skočio mi je na ramena", izjavio je Stojanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Očito sam bio u zabludi'

Kada je riječ o poslovnim promašajima, Josip Stojanović priznao je jednom kako mu je najveći Jadranska banka.

"Koja mi je najveća greška? Ja sam bio najveći dioničar Jadranske banke, na kraju sam sve izgubio. Ja dionice nisam kupovao po nominali, nego od radnika, kako je tko prodavao, i po 6000 i po 13.000 kuna, jedno su vrijeme na vrhuncu bile čak 22.500 kuna. I kada su se mnogi polakomili za tim novcima, ja nisam iz principa htio to prodavati jer sam smatrao da je to naša, domicilna banka. Očito sam bio u zabludi jer su neki drugi ljudi radili nešto što ja ne mogu ni zamislit, davali su puste kredite koji nemaju nikakvog ekonomskog opravdanja. Ja im opraštam iako sam izgubio pedeset milijuna, neka im Bog sudi za sve što su radili", priznao je svojevremeno Stojanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubav prema automobilima

Najveća ljubav Josipa Stojanovića su automobili. On je prije sedam godina osnovao Jolly Autoline te je preko te tvrtke i postao zastupnik Mercedesa za Hrvatsku. Kako navodi Jutarnji, Stojanović je do tog je pak zastupstva došao pojavivši se u sjedištu Mercedesa s već kupljenim prodajnim centrima i to za čak 24 milijuna eura. Danas, Jolly Autoline drži prodajno-servisnu mrežu te bilježi promet od nekoliko stotina milijuna kuna.

U svojem vlasništvu ima osam unikatnih Mercedesa, a imao je i najskuplji automobil u Hrvatskoj, McLarenov Mercedes SLR. Kasnije je nabavio i najskuplji Mercedes na svijetu, AMG Project One, kojeg je platio otprilike 27 milijuna kuna. Vrijednost nedavne isporuke zglobnih autobusa marke Mercedes splitskom Prometu, koju je dogovorio i koju sufinancira Europska unija iznosi 73,9 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo