RTL DOSJE /

Tko je ubio Jasminu i smjestio je u zamrzivač? 'Smiljana Srnec je agresivna, s poremećajem ličnosti'

'Cijelo suđenje za teška djela proći će s jednim izrazom lica'

27.10.2019.
19:09
VOYO logo
Image

Strava u Međimurju: Ovo je žena koja je osumnjičena da je sestru ubila i stavila u zamrzivač

Image

Strava u Međimurju: Ovo je žena koja je osumnjičena da je sestru ubila i stavila u zamrzivač

Suđenje za jedno od najstrašnijih ubojstava u Hrvatskoj počelo je osam mjeseci od otkrića ženskog tijela u škrinji u malom Međimurskom mjestu. Zločin je to kojeg se ne bi posramio jedan kriminalistički roman.

Optužena da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić i u zamrzivaču je čuvala 19 godina jest Smiljana Srnec. Proces se odvija na sudu u Varaždinu, što nije nimalo lako s obzirom na pažnju koju slučaj izaziva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su iskaze dali članovi šire obitelji, prijatelji, susjedi i vještaci, a oglasila se i sama Smiljana. Iako su ju mnogi već osudili, dokazi baš i ne govore tako. Može li osumnjičena sestra na kraju završiti na slobodi - u Dosjeu Željke Felbar.

Uz bljeskove fotoaparata prvi je put Srnec ušetala pred lice pravde i javnosti. Prvi put su je tada svi mogli dobro promotriti i čuti. I to u trenucima kad se izjasnila kao nevina pred sucem za ubojstvo svoje sestre - tada 23. godišnjakinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo joj stavlja na teret da joj je nakon pet udaraca, glavu u zamrzivaču zamotala u vreću za smeće i omotala najlonskom čarapom, a još dvije vrećice oko nogu. Preko trbuha joj je prebacila navlaku za pokrivač s uzorkom cvijeća, a preko nje smrznuto voće i povrće. Tvrdnji puno, no dokaza - malo.

"Na kojem dijelu te crne vreće je pronađen taj trag", upitala je tužiteljica, a uslijedio je odgovor Željka Sekulića, vještaka za daktiloskopiju i identifikaciju CFI "Ivan Vučetić":

"Pri donjem rubu, dakle gdje je otvor vreće. Trag je mogao nastati kontaktom palca ruke okrivljene Smiljane Srnec."

I to je jedan jedini materijalni dokaz koji vodi prema Smiljani. Ostali tragovi dlana i jagodica s ukupno pet vreća nisu upotrebljivi jer nemaju dovoljno elemenata. Na čarapama je također pronađen njezin DNA, ali i još tri druge osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasmine Dominić, okrivljene Smiljane Srnec, Katarine Dominić uz naznaku DNA profila nepoznate muške osobe koje je nemoguće identificirati", naglasio je samostalni vještak za biološka vještačenja, Krešimir Abramović.

A obrana se lovi upravo za to - sumnju bi mogli prebaciti na pokojnog oca Jasmine i Smiljane. No, vještaci to ne mogu potvrditi. Jer, oni koji su svjedočili nisu bili na mjestu događaja, analizirali su dokaze koje im je policija dostavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nedovoljno dokaza idu Smiljani u prilog, svjedoci baš i ne. Drugog dana suđenja obiteljski prijatelj ispričao je kako su 2001. zajedno išli na put u Mađarsku.

"Ona je imala kod sebe njezine dokumente. Koje dokumente? Osobnu iskaznicu od Jasmine. Smiljana je rekla da su si slične", svjedočio je Dražen Palfi.

A tada je progovorila i ona.

"Da li si jako siguran? Sto posto siguran da sam ja prelazila granicu sa sestrinom dokumentacijom ili ti je možda ta informacija poznata iz lokalnih novina tokom objave nestanka", pitala je Srnec, a Palfi je odmah odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ne. Imala si njezinu osobnu kartu. Možete me postaviti na poligraf, imala si njezinu osobnu kartu kad si išla preko."

Jasmina je nestala u kolovozu 2000. Obitelj je to prijavila tek pet godina kasnije. U međuvremenu su tvrdili čak i da povremeno dolazi kući, što su potvrdili susjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražila me krevetninu jer će joj doći sestra, a ja sam u to vrijeme išla raditi. Ja sam joj rekla može. Odnijela sam tu krevetninu", na sudu je izrekla Sojka Križaić.

Svjedočio je i ujak Jasmine i Smiljane, DragutinSabol. Vidno potresen prisjećao se zašto s Dominićima nije puno komunicirao.

"Kod njih nisam zalazio. Apsolutno. Možda jednom ili dva puta jer nisam mogao podnijeti njihov način života. Otac je dosta loše živio po pitanju... pijančevao je."

Ispitivao je svoju sestru gdje mu je nećakinja. Ona mu je odgovarala da je u Francuskoj s dečkom, pa na kruzeru, ali kako se javlja samo Smiljani. Vještaci psiholozi su ispitivanjem zaključili da je latentno agresivna, s poremećajem ličnosti i narcističkim crtama. A na suđenjima reagira najčešće plakanjem. Uvijek dolazi s papirima i fasciklima, zapisuje i ispituje svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki će samo navući masku negacije, izolacije, da pokušaju izolirati te emocije. I cijelo suđenje za teška djela proći će s jednim izrazom lica. Neki će reagirati burno, plačem", pojasnio je Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Tako će se, misli psihijatar, slučaj riješiti pravednije nego da šuti. Ako nešto skriva, prije će se razotkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mit je da postoje ljudi koji mogu redom činiti različita kaznena djela ubojstva. Samo ih čine ništa ne osjećaju, to ne postoji. Ljudsko tijelo i emocije nisu napravljene na način da ne reagiraju, pitanje je koliko mi to vidimo", dodao je Bagarić.

A iako u suzama, vidimo okrivljenu koja je itekako spremna na aktivnu obranu.

"U ovom postupku će se raspravljati i odlučivati o obiteljskim tajnama, o lažima i prikrivnju. Plus, tko su bile agresivne osobe u obitelji, čiji su tragovi pronađeni i je li okrivljena objektivno mogla sama pohraniti tijelo sestre u zamrzivač", naglasio je Smiljanin odvjetnik.

Suđenje se nastavlja u studenome i seli na Vrhovni sud koji će odlučiti o žalbi odvjetnika da se Smiljana Srnec vrati svojoj kući u Palovec i na suđenja dolazi sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo