Sudjelujte u našoj anketi! / Tko je sve u utrci za vrh HDZ-a: Bivši HSP-ovac, kipar, a jedno ime je ipak najveće iznenađenje!

Image
Foto: Patrik Macek, Marko Lukunić, Goran Stanzl, Tino Jurić/PIXSELL

Hrvatska demokratska zajednica 15. ožujka bira svoje novo stranačko vodstvo

10.2.2020.
14:20
Patrik Macek, Marko Lukunić, Goran Stanzl, Tino Jurić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska demokratska zajednica 15. ožujka bira svoje novo/staro stranačko vodstvo. Drugi krug, ako će ga biti, planiran je za 22. ožujka. Kandidati potpise mogu skupljati od 10. do 28. veljače, a bit će potrebno skupiti 10.500 potpisa.

Kandidati za potpredsjednika moraju skupiti nešto više od 6000 potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga ide provjera, a kampanja će trajati od 2. ožujka do 15. ožujka.

Kandidata za vodeće funkcije je više, a zasad su poznata dva kandidata za predsjednika, a to su aktualni šef HDZ-a Andrej Plenković i Miro Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se danima spekuliralo kako bi u utrku za vrh stranke mogao i njen bivši predsjednik Tomislav Karamarko, čini se kako je odustao od te ideje. 

Tko se sve bori za funkciju u HDZ-u pogledate klikom na SLJEDEĆA

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković

Aktualni predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković želi još jedan mandat na čelu vladajuće stranke. Smatra da je njegov način upravljanja HDZ-om najbolji za tu stranku i Hrvatsku. A čini se da tako misle i građani. Naime, prema ekskluzivnom RTL-ovom istraživanju koje je za nas napravila agencija Promocija plus,većina ispitanih izjasnila se kako Plenkovića i dalje žele vidjeti na čelu HDZ-a. Andrej Plenković u skupnom pregledu, dakle u općoj populaciji, najbolje stoji. 42,5 posto ispitanika želi da ostane predsjednik HDZ-a. Miru Kovača, bivšeg šefa diplomacije bira 17,6 posto ispitanika. 

Situacija među biračima HDZ-a koji će o vodstvu odlučiti je drukčija, baš kao i postoci.Treba reći da je uzorak ovdje znatno manji (280 ispitanika), ali pobjednik je isti, štoviše još uvjerljiviji. Za ostanak Andreja Plenkovića je više od 72 posto HDZ-ovih birača. Drugi izbor HDZ-ovaca je Tomislav Karamarko kojeg bira 12,4 posto. Miro Kovač je među stranačkim kolegama tek treći izbor s 11,4 posto. Ne zna nešto manje od 4 posto ispitanika. Ako dođe do drugog kruga u izboru za predsjednika HDZ-a 22. ožujka, kod opće populacije, u svim varijantama građani priželjkuju Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a.

U srazu bivšeg i aktualnog predsjednika HDZ-a za Plenkovića je 73,3 posto ispitanika. Tomislava Karamarka bira nešto iznad petine ispitanika - 20,8 posto. Plenković uzima više glasova i onih kojima je Miro Kovač prvi izbor, a neodlučnih je 5,9 posto. Nešto lošije, ali i dalje uvjerljivo više građana Plenkovića bira u srazu s Mirom Kovačem - 63,2 nasuprot 32,6 posto. Karamarkovi birači ovdje znatno češće biraju Kovača (70,3 posto), ali to mu, čak i kad bi pridobio sve neodlučne, nije dovoljno da bude prvi izbor.

Tomo Medved

Ministar branitelja i umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske Tomo Medved dio je tima Andreja Plenkovića i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a. U utrci za ovo jako bitno mjesto unutar vladajuće stranke sučelit će se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom. Mnogi smatraju da je zbog velike popularnosti Penave među desnijim članstvom HDZ-a, Plenković posegnuo za Medvedom kao "svojim" kandidatom za zamjenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oleg Butković

Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković kandidat je za potpredsjednika HDZ-a u timu Andreja Plenkovića. Za mnoge jako dobar ministar, bivši gradonačelnik Novog Vinodolskog blizak je suradnik Andreja Plenkovića i kao takav, logičan je izbor za jednu od vodećih pozicija unutar HDZ-a. Vrlo cijenjen među članstvom, ali i čvrsto uz predsjednika HDZ-a i premijera Plenkovića. Ima jaku stranačku bazu u Primorsko-goranskoj županiji, no za pobjedu u utrci za potpredsjednika HDZ-a morat će zadobiti povjerenje članstva i iz ostatka Hrvatske. 

Ivan Anušić

Osječko-baranjski župan, član Predsjedništva HDZ-a i šef kampanje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima na kojima je bivša predsjednica izgubila od Zorana Milanovića, blizak je suradnik Andreja Plenkovića. Iako to nitko nikada nije službeno potvrdio, upravo je Anušić kao šef kampanje bio jedan od Plenkovićevih uvjeta Kolindi Grabar-Kitarović za podršku HDZ-a u utrci za još jedan mandat na Pantovčaku. Kao što se zna, ta je utrka neslavno završila za HDZ-ovu kandidatkinju, no, Anušić je prošao neokrznut i izbor je Andreja Plenkovića za mjesto potpredsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima. 

Branko Bačić

Saborski zastupnik i šef HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić još je jedan izbor Andreja Plenkovića za potpredsjednika HDZ-a. Skoro pa veteran HDZ-a, Bačić spada u širi krug Plenkovićevih najbližih suradnika. Bačić je pravi vojnik stranke, uvijek blizak predsjednicima i nikada kritički nastrojen prema potezima stranačkih lidera. Šef je dubrovačko-neretvanske županijske organizacije od kuda i crpi stranački utjecaj na nacionalnoj razini.

Zdravka Bušić

Za mnoge, najveće iznenađenje ove unutarstranačke utakmice. U timu je Andreja Plenkovića. Natječe se za funkciju potpredsjednice HDZ-a. Prošli tjedan ustvrdila je da je ona prepoznatljiva članovima HDZ-a, jer je u HDZ-u od 1989. godine i jer je vodila ured predsjednika Franje Tuđmana. Podsjetila je i da je u svojoj karijeri bila u Saboru, Vijeću Europe, Europskom parlamentu, a sada je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. "Definitivno predstavljam kontinuitet u HDZ-u, mirnoću, kolegijalnost i inkluzivnost," ocijenila je Bušić. 

Miro Kovač

Miro Kovač hrvatski je povjesničar, diplomat i i političar koji je obnašao dužnost ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u vladi premijera Tihomira Oreškovića od 22. siječnja do 19. listopada 2016. godine. Glavni je i jedini izazivač Andreja Plenkovića u utrci za mjesto predsjednika HDZ-a. Vođa je tima u kojem su, osim njega, još Ivan Penava i Davor Ivo Stier, a od jučer i Milijan Brkić. No, prema rezultatima RTL-ovog istraživanja teško će do pobjede. Naime, rezultati naše ankete pokazuju kako ispitanici žele da Andrej Plenković ostane na čelu HDZ-a i u drugom mandatu. No, Kovač se s tim zasigurno ne miri. Dapače, uvjeren je da će pobijediti i odvesti HDZ u nekom drugom smjeru od onog u kojem ga vodi Andrej Plenković na čiji je račun u nekoliko navrata iznio žestoke kritike. 

Ivan Penava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava već dulje vrijeme nije zadovoljan radom institucija, a ni Vlade kada je u pitanju odnos prema Gradu heroju. I to nije libio izreći i pokazati. Da je dio stranačke oporbe aktualnom šefu HDZ-a jasno je već dulje vrijeme pa njegova "koalicija" s Kovačem i Stierom i nije bila iznenađenje. Natječe se za funkciju zamjenika predsjednika HDZ-a a glavni suparnik mu je još jedno zvučno ime među desnijim članstvom HDZ-a - ministar branitelja Tomo Medved

Davor Ivo Stier

Odnos Davora Ive Stiera i Andreja Plenkovića možda je i zanimljiviji dio HDZ-ove unutarstranačke utakmice. Nekoć bliski suradnici, što u HDZ-u, što po briselskim hodnicima, Stier i Plenković našli su se na suprotnim stranama. Stier se nije libio kritizirati poteze stranačkog šefa pa njegova kandidatura za potpredsjednika HDZ-a u timu Mire Kovača nije bila preveliko iznenađenje. Pripada konzervativnom krilu HDZ-a i budućnost stranke vidi potpuno suprotno nego što ju vidi aktualni šef Plenković. 

Milijan Brkić

Ono što se pričalo danima, sinoć je dobilo i službenu potvrdu. Aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić potvrdio je da će se kandidirati za funkciju potpredsjednika HDZ-a, a objavu kojom je to i potvrdio iskoristio je i za kritike na račun predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Iako su po stranačkoj hijerarhiji trebali biti najbliži suradnici, Plenković i Brkić, koji ga je na mjestu predsjednika dočekao, nikada to nisu bili. Dapače, da suradnje nema bilo je jasno vidljivo svakoga dana. Prije nekoliko dana Brkić je odaslao poruku da "treba vratiti dite materi" i s time najavio tko mu sigurno neće biti izbor za predsjednika HDZ-a. Sinoć je podržao tim Kovač-Penava-Stier. 

Ivan Kujundžić

Bivši zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i hrvatski kipar Ivan Kujundžić najavio je prošli tjedan kandidaturu na mjesto potpredsjednika HDZ-a, a članstvo je pozvao da biraju one koji jamče zajedništvo. "Mi, članovi, imamo najveću odgovornost da odaberemo najbolje i najhrabrije među kandidatima za naš politički vrh. Hrabro izaberimo hrabre i kompetentne, one kojih se nećemo sramiti, one koji se neće podvinuti pred klijentelizmom i sakrivati pred osobnim interesima", napisao je u svojoj objavi taj kipar. Kujundžić dodaje kako je HDZ na europarlamentarnim i predsjedničkim izborima nadmudrila ljevica. "Loše nam se piše ukoliko ne shvatimo poruke naroda kako je zadnji čas za promjenu smjera. Naša stranka je pred najvećim izazovima dosad. Ako ne pokažem mudrost, ostat ćemo neprepoznatljivi i politički bljutavi, kao snijeg što se topi.  Bit ćemo politički nebitni, a naš će prostor zauzeti netko narodu draži i – prepoznatljiviji", upozorio je u svojoj objavi Kujundžić.

Petar Škorić

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić prije dva dana je na svojoj Facebook stranici objavio kandidaturu za potpredsjednika Hrvatske demokratske zajednice na predstojećim unutarstranačkim izborima. Ova odluka uslijedila je nakon višednevnog nagađanja hoće li se i u kojem timu Škorić aktivirati na izborima. To pitanje otvorilo se nakon što je niz predsjednika gradskih i županijskih organizacija podržalo Andreja Plenkovića, a Škorić to nije učinio. Zasad se nije priklonio ni Plenkoviću, ali ni Kovaču. 

Hrvoje Tomasović

Ugledni liječnik, bivši predsjednik splitskog HSP-a i šef HDSSD-a Hrvoje Tomasović svoju kandidaturu za potpredsjednika HDZ-a objavio je na Facebooku. "Nakon dugog razmišljanja o svemu u politici zadnjih desetak godina, odlučio sam najaviti kandidaturu za jedno od četiri potpredsjednička mjesta Hrvatske demokratske zajednice", napisao je u nedjelju na Facebooku. U objavi na Facebooku nije se izjasnio čiji tim podupire, onaj Andreja Plenkovića ili Mire Kovača. Ustvrdio je tek da ne pripada niti jednom stranačkom lobiju. Tomasović se prošle se godine učlanio u HDZ.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo