I SVOJIMA JE DAO / Tko je uhićeni Darinko Dumbović? U uredu je imao jacuzzi, njive mu vrijede 2,5 milijuna kuna, a to je tek početak

Image

Kontroverze oko bivšeg petrinjskog gradonačelnika provlače se već mjesecima, a sve je krenulo nakon strašnog potresa koji je pogodio grad Petrinju, a nakon kojeg su se počele otkrivati razne zavrzlame i u najmanju ruku čudni poslovi bivšeg gradonačelnika

14.6.2022.
11:24
VOYO logo

Bivši petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović uhićen je u utorak u jutarnjim satima u sklopu velike akcije policije i USKOK-a. Dumbović se navodno našao na meti policije zbog namještanja poslova tvrtkama sinova i snaha.

"Optužen je za pogodovanje sinovoj tvrtki. Uhićen je on i za sada njegov sin, ne znam je li još netko uhićen. To je jedna opća optužnica zbog pogodovanja, u tijeku su istražne radnje. Upravo je u tijeku pretraga njegova doma, a pretražuje se i sinov dom. Oni će danas biti prepraćeni u PU Sisak, nakon toga vjerojatno u Zagreb. Očekujem da će sutra biti saslušanje u USKOK-u u Zagrebu", rekao je za Index odvjetnik Darinka Dumbovića, Dražen Ivanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o uhićenju i reackijama možete iz minute u minutu pratiti OVDJE.

Image
UŽIVO: VELIKA AKCIJA U PETRINJI /

Dumbović ispitan u USKOK-u, prenoćit će u ćeliji: Odluka o istražnom zatvoru u srijedu

Image
UŽIVO: VELIKA AKCIJA U PETRINJI /

Dumbović ispitan u USKOK-u, prenoćit će u ćeliji: Odluka o istražnom zatvoru u srijedu

Iz HNS-a u Reformiste

Kontroverze oko bivšeg petrinjskog gradonačelnika provlače se već mjesecima, a sve je krenulo nakon strašnog potresa koji je pogodio grad Petrinju, a nakon kojeg su se počele otkrivati razne zavrzlame i u najmanju ruku čudni poslovi bivšeg gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje prve političke korake Dumbović je napravio u HNS-u, u koji se učlanio otkako je stranka osnovana. Redove HNS-a napušta 2015. godine, a odluku o odlasku priopćio je tadašnjoj predsjednici Vesni Pusić, kazavši tada da mu odluku o izlasku iz stranke nakon 25 godina nije bilo lako donijeti. U Sabor ulazi 2016. godine kao kandidat Reformista Radimira Čačića s liste Koalicije za premijera Milana Bandića. Jedno vrijeme Dumbović je kao zastupnik djelovao u sklopu Bandićeva kluba. Od 2002. do 2009. obnašao je dužnost zamjenika gradonačelnika Petrinje, a za gradonačelnika je izabran 2013. godine. Na čelu grada bio je do prošlih parlamentarnih izbora, gdje ga je pobijedila HDZ-ova Magdalena Komes.

Za lik i djelo ovog posrnulog političara javnost se zainteresirala nakon primopredaje vlasti, kamo je došao s automobilom marke Chrysler koji nije bio upisan u imovinskoj kartici. Sadašnja gradonačelnica tada je medijima pokazala jednu pomalo bizarnu stvar: Dumbović je, naime, u svom uredu dok je bio gradonačelnik imao jacuzzi-kadu, a ova je priča izazvala veliki interes javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo brzo nakon smjene vlasti USKOK je pokucao na vrata gradske uprave i to zbog subvencija koje su za svoja obiteljska gospodarstva od grada dobili pročelnici, koalicijski partneri i bliski suradnici bivšega gradonačelnika Petrinje, pisao je tada Jutarnji list. Riječ je o iznosu od 150.000 kuna, a taj je novac bio namijenjen za pomoć gospodarstvenicima i poljoprivrednicima koji su oštećeni u potresu.

U veljači se Dumbović opet našao pod "svjetlima reflektora" i to zbog ponašanja drugog sina nad kojim je policija provela kriminalističko istraživanje zbog pokušaja iznude 27-godišnjaka. Njegov 42-godišnji sin navodno je s još jednim muškarcem (39) banuo u kuću navodne žrtve u noćnim satima kako bi od njega zatražio novac. Jutarnji list tada je neslužbeno doznao da mu je Dumbovićev sin posudio određeni iznos, koji mladić nije vratio u ugovorenom roku. Dumbovićev sin je mladića udario nekoliko puta rukom po licu, zadavši mu nekoliko šamara, pri čemu ga je lakše ozlijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njive mu vrijede više od 2,5 milijuna kuna

Letimičnim pogledom na imovinsku karticu Darinka Dumbovića može se zaključiti da se radi o imućnom čovjeku, ne samo zbog toga što je volio nositi jakne skupih brendova za koje su se svojevremeno interesirali i mediji. Naime, u posljednjoj imovinskoj kartici koja se nalazi na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, navodi se da je Dumbović vlasnik sedam oranica (njiva) te je suvlasnik s trećim osobama još jedne njive. Također, posjeduje i jednu livadu. Ukupna vrijednost tih parcela je 2.500.380 kuna.

Kao najskuplja parcela zavedena je ona koja se nalazi u katastarskoj općini Križ Hrastovački, površine 2715 metara kvadratnih. Njezina vrijednost procijenjena je na 1.350.000,00 kuna. Zanimljivo je i da je sve te parcele stekao kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dumbović i njegova supruga imaju svatko po kuću s okućnicom te oboje imaju kredite. Osim automobila marke Citroen C1 iz 2006. godine koji je procijenjen na 18.000 kuna, Dumbović je vlasnik i starinskog regala čija je vrijednost procijenjena na 35.000 kuna, koji je naslijedio. Od drugih pokretnina tu je i oprema industrijske baštine procijenjena na 50.000 kuna te umjetnine, odnosno slike koje su procijenjene na 100.000 kuna, a za koje se navodi da su stečene kupnjom i nasljedstvom.

U imovinskoj kartici ovaj je dužnosnik imao prijavljene i tri štednje. Dvije su njegove, dok jednu štednju ima upisana supruga. Dumbović je prema podacima iz imovinske uštedio 95.000 kuna te 20.000 eura, dok je supruga uštedjela 80.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo