Gdje će povući granicu? / Tko je nakon Tita sljedeći? Borić: 'Voljela bih vidjeti hoće li se Hasanbegović usuditi maknuti Nazora, Holjevca i Hebranga

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nakon prihvaćenog prijedloga za preimenovanje Trga maršala Tita, nameće se pitanje hoće li Hasanbegović nastaviti s promjenama naziva ulica i trgova

24.7.2017.
16:56
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Prema riječima Zlatka Hasanbegovića, predsjednika Odbora za preimenovanje ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine, dalo bi se zaključiti da, nakon micanja imena Trga maršala Tita, ima i drugih planova za promjene naziva ulica i trgova, donosi N1.

Sporan bi mogao biti Vlado Ranogajec, koji ima ulicu u kvartu Jarun. Radi se o nekadašnjem nogometašu, sportskom djelatniku, antifašistu i sucu - zbog čega bi mogao biti iduća Hasanbegovićeva "meta". "Riječ je o osobi koja je na smrt osudila više desetaka pa i stotina političkih neistomišljenik", izjavio je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nabrajanju nekadašnjih ulica crvenih i jugoslavenskih armija, spomenuo je i danas postojeće Masarykovu i Prašku ulicu što je opet potaknulo nagađanja i o njihovoj promjeni.

Jedina koja je bila protiv preimenovanja Trga maršala Tita na sjednici Odbora bila je oporbena Rada Borić,  koja se pita hoće li se Hasanbegović usuditi maknuti Holjevca, Nazora i Hebranga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je, dakle, gdje će Hasanbegović povući granicu. Tomislav Jonjić iz njegove stranke Neovisni za Hrvatsku kazao je za N1 da im nisu sporn antifašisti, već samo oni koji simboliziraju nasilje, zločine i totalitarizam.

Na drugoj strani, nazivi ulica su izvrstan medij komunikacije sa širom javnosti, preko čega se vlastita ideološka stajališta mogu priopćiti i pretvoriti u normu, ističe profesorica Laura Šakaja za N1, smatrajući da političari upravog zbog toga više ne bi trebali odlučivati o imenima ulica i trgova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo