bivši član Uprave INA-e / Tko je Davor Mayer, Grmojin svjedok u Vijeću? Veliki kritičar MOL-a, pokušao spriječiti gašenje rafinerije Sisak

Image
Foto: Igor Kralj/Patrik Macek/PIXSELL

Zajedno s Ivanom Krešićem iz uprave ga je maknula Plenkovićeva Vlada, a na mjesto njih dvojice su došli Barbara Dorić i Darko Markotić

18.10.2022.
12:41
Igor Kralj/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Antikorupcijsko vijeće danas je saslušalo članove Uprave INA-e o načinu upravljanja kompanijom. Na saslušanje su također pozvani premijer Andrej Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, no poručili su da se neće odazvati pozivu

Na sjednicu saborskog Antikorupcijskog vijeća o INA-i saslušan se bivši član Uprave INA-e. Najavio je to predsjednik Vijeća i zastupnik Mosta Nikola Grmoja. RTL je doznao da je riječ o DavoruMayeru, bivšem članu Uprave INA-e

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U upravu ga je postavila još Vlada Jadranke Kosor 2011. godine, a u njoj je bio sljedećih devet godina. Dakle, tijekom mandata Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i u konačnici Andreja Plenkovića te ima direktna saznanja kako se upravljalo INA-om.

Zajedno s Ivanom Krešićem iz uprave ga je maknula Plenkovićeva Vlada, a na mjesto njih dvojice su došli Barbara Dorić i Darko Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BURNO NA SJEDNICI /

UŽIVO Grmoja izbacio Zekanovića, umalo se potukao s Buljem. Mayer iznio svoju stranu priče

Image
BURNO NA SJEDNICI /

UŽIVO Grmoja izbacio Zekanovića, umalo se potukao s Buljem. Mayer iznio svoju stranu priče

Mayer nije u devet godina svog mandata istupao u medijima, a o načinu upravljanja INA-om ga se moglo čuti samo kada je javno svjedočio na sudu protiv Ive Sanadera. Mayer je tada potvrdio da su MOL-u predana sva upravljačka prava iako nije bio većinski vlasnik. 

"Temeljem mog iskustva i rada 18 godina u ovoj struci, držim da je ovaj ugovor protivan interesima Republike Hrvatske. Dati jednu kompaniju na upravljanje drugoj kompaniji, a ne imati elemente zaštite vlastitih interesa ne može biti u interesu Hrvatske", kazao je na suđenju Mayer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjeknula je i njegova izjava da hrvatski članovi uprave uopće ne znaju ni po kojoj cijeni INA kupuje naftu od svog suvlasnika MOL-a, te da je uveden sustav koji omogućava da MOL ima sve povjerljive informacije. On i Krešić su govorili i o neispunjenim obećanjima i kako je Ina postala podružnica MOL-a iako je trebala prema ugovoru biti samostalna tvrtka.

MOL je na to njegovo svjedočenje reagirao priopćenjem da je on: "poput doktora Jekylla i gospodina Hydea. To nije Davor Mayer kojeg mi poznajemo. S Davorom Mayerom kojeg poznajemo imamo dobru suradnju". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, tek 2016. godine je taj sustav upravljanja djelomično promijenjen i uprava je ponovno dobila ovlasti. Mayer i Krešić, ali i tadašnji član uprave Niko Dalić su spriječili i donošenje odluke o gašenju sisačke rafinerije. Mayer je s nekadašnjim predsjednicima Nadzornog odbora INA-e Damirom Vanđelićem i Davorom Šternom, te Ivanom Krešićem, svjedočio u korist Hrvatske i u arbitražnim postupcima. 

Trenutačno radi za englesku tvrtku Bridgelink koja se bavi obnovljivim izvorima energije. Karijeru je počeo u Ini, praktički odmah nakon što je dobio diplomu kemijskog inženjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je menadžer u OMV-u, Tifonu i Exxonu prije nego se vratio u INA-u 2010. godine.

Dok je bio u upravi, Plenkovićeva Vlada je dala svoj blagoslov na odluke koje se sada problematiziraju, poput izvoza nafte, gašenje sisačke rafinerije, promjene zakona o INA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo