u slikovitoj ulici... / Tkalča obasjana crvenim svjetlima: Evo zašto su postavljena, ali i što su nekad značila

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Advent Stara Tkalča jedan je od tri nova programa Adventa u Zagrebu 2018. godine te se među njima ističe posebnim povijesnim ugođajem

29.11.2018.
9:50
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Advent u Zagrebu počinje u subotu 1. prosinca te će trajati, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 6. siječnja 2019. godine. 

Kao nova lokacija predstavljen je Advent u Maksimiru s fokusom na zabavu za cijelu obitelj, u suradnji sa ZOO vrtom Zagreb, a tu je i Advent Stara Tkalča koja će prikazati tradicionalne obrte i, kako navodi Turistička zajednica grada Zagreba, oživjeti duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Advent Stara Tkalča jedan je od tri nova programa Adventa u Zagrebu 2018. godine te se među njima ističe posebnim povijesnim ugođajem. A nova rasvjeta u jednoj od najpopularnijih zagrebačkih ulica, Tkalčićevoj, iznenadila je građane ovih dana - umjesto žućkastih svjetala, ulica je obasjana crvenim svjetlima u okviru uređenja grada povodom Adventa.

Image

U Tkalčićevoj postavljena crvena rasvjeta

Image

U Tkalčićevoj postavljena crvena rasvjeta

Odvijat će se razne aktivnosti pa će tako biti i radionice starih obrta, a suvenirnice će prodavati domaće i ručno izrađene proizvode. Također, nastupat će i razni glazbenici. Na tablama duž cijele ulice bit će ispričana povijest Tkalčićeve kao ulice obrtnika i zanatlija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetnik na stara vremena

Crveni štih podsjetio je neka stara vremena kad je krajem 19. stoljeća Zagreb dobio dozvole za otvaranje javnih kuća, odnosno bludilišta. Nada Premerl u knjizi "Potok u srcu Zagreba" piše da je na području Kožarske i Tkalčićeve ulice (koja se tad zvala Potok) bilo po desetak bludilišta. Propisana su bila i stroga pravila o zaposlenicama kao i o klijentima pa primjerice bludilišta nisu smjeli posjećivati mladići mlađi od 16 godina. Prema podacima iz 1907. godine u Zagrebu je bilo registrirano 46 prostitutki na 74.000 stanovnika, piše Jutarnji.

Detaljniji program Adventa u Staroj Tkalči možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo