TJEDAN ZA BRITANSKU OBITELJ U PULI KOŠTA 28 TISUĆA KUNA: / Daily Mail analizirao poznate destinacije, Hrvatska najskuplja u Europi

Image
Foto: Pixsell

Pula je i jedina europska destinacija među sedam analiziranih u kojoj su cijene porasla u odnosu na prošlu godinu

21.7.2019.
8:05
Pixsell
VOYO logo

Cijene ljetovanja pale su u odnosu na prošlu godinu na destinacijama koje je istraživala banka M&S, piše Daily Mail. Prosječna cijena obiteljskog odmora pala je za 76 funti (oko 620 kuna), a šest od deset popularnih turističkih odredišta smanjilo je cijene tijekom prošle godine, prema istraživanju. Sunny Beach u Bugarskoj i dalje je najjeftinija lokacija za obitelji, tako da je već četvrtu godinu zaredom na vrhu liste. Najskuplja europska destinacija među analiziranima jest Pula, a zanimljivo je kako je to i jedina europska destinacija od analiziranih na kojoj su cijene rasle.

Tjedni odmor za četveročlanu obitelj na obali Crnog mora u Bugarskoj košta 2596 funti (oko 21.400 kuna) ili 649 funti (oko 5350 kuna) po osobi ovog ljeta, što je za 17 posto manje nego prošle godine. M&S banka je analizirala troškove odmora za četveročlanu obitelj za tjedan dana, uključujući sedam noćenja, letove, večeru, trošenje novca i jednu aktivnost u 10 najpopularnijih destinacija za odmor. Svi letovi i smještaj rezervirani su od subote 27. srpnja do subote 3. kolovoza 2019. godine i uspoređeni su s cijenama za iste datume prethodne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad troškova dogodio se usprkos padu britanske funte u odnosu na glavne valute, dok rastu strahovi od Brexita bez dogovora. U obzir su uzeti svi najjeftiniji izravni letovi iza Londona (kad god je to bilo moguće) sa Skyscannera, a troškovi smještaja temelje se na najpovoljnijoj opciji s tri zvjezdice za obiteljsku sobu od Expedije. Troškovi obroka potječu od Numbea za najbliži dostupni grad i predstavljaju osnovnu večeru.

Image

Cijene u destinacijama koje je analizirao Daily Mail. Pula je najskuplja u Europi

TURISTA MANJE, ALI PRIHODI VEĆI: Usprkos lošim vijestima s Jadrana, zarada u turizmu milijardu kuna veća nego lani

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TURISTA MANJE, ALI PRIHODI VEĆI: /

Usprkos lošim vijestima s Jadrana, zarada u turizmu milijardu kuna veća nego lani

Image
TURISTA MANJE, ALI PRIHODI VEĆI: /

Usprkos lošim vijestima s Jadrana, zarada u turizmu milijardu kuna veća nego lani

Cijene u Europi

Istraživanje je pokazalo da ove godine Algarve u Portugalu nudi najveću ukupnu uštedu ove godine u odnosu na prošlu te da je riječ o drugoj najisplativijoj destinaciji. Tjedni odmor košta u prosjeku 2980 (oko 24.530 kuna) funti za četveročlanu obitelj ili 745 funti (oko 6130 kuna) po osobi, što je 20 posto manje od 2018. godine.

Antalya u Turskoj slijedi odmah iza, tako da se nalazi na trećem mjestu najpristupačnijih destinacija. Košta 3072 funte (oko 25.290 kuna) za četveročlanu obitelj ili 768 funti (oko 6320 kuna) po osobi. Bugarska i Turska imaju koristi od povoljnog smještaja i jeftinih opcija prehrane. Iako su u Portugalu troškovi smještaja i prehrane viši, to se u određenoj mjeri kompenzira jeftinijim letovima. Turisti također mogu uštedjeti na Zakintosu u Grčkoj, koja je zabilježila smanjenje od 13 posto na godišnjoj razini, a turisti koji idu u Dordogne u Francuskoj također mogu imati koristi od pada u visini od 11 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći porast cijena u Torontu

Nasuprot tome, Toronto je zabilježio najveći porast u odnosu na prethodnu godinu, tako da je za značajne 862 funte (oko 6320 kuna) skuplji nego u 2018., što je porast od 21 posto. Svaka obitelj koja želi otputovati u kanadski grad platit će 5076 funti (oko 41.780 kuna), što je 1269 funti (10.445 kuna) po osobi. Popularno obiteljsko ljetovalište u Orlandu samo je neznatno jeftinije, 4792 (oko 39.445 kuna), što je povećanje od 19 posto u odnosu na prošlu godinu. Dubai je treća najskuplja destinacija, tako da će obitelj potrošiti 3576 funti (oko 29.435 kuna), iako je prošle godine bila četvrta najjeftinija opcija.

Narušena percepcija Hrvatske

Hrvatska je nedavno zabilježila rast popularnosti, zbog čega bi se moglo objasniti zašto su cijene porasle za 0,7 posto u odnosu na prošlu godinu, te je čini četvrtim najskupljim turističkim odredištem, piše Daily Mail. U ovom smo istraživanju najskuplji među analiziranim destinacijama u Europi. Tako odmor u Puli za četveročlanu obitelj dođe 3372 funti (oko 27.756 kuna) ili 843 funte po osobi (oko 6940 kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pula je i jedina od analiziranih destinacija iz Europe u kojoj su porasle cijene. "Dakle, ako je strategija hrvatskog turizma pridobiti ljude ponudom sunca i mora, percepcija čitatelja Daily Maila je da postoji puno bolja vrijednost negdje drugdje. Smanjite PDV na restorane, čujem kako cvilite. I u pravu ste. Ali, nije li problem malo dublji od toga? Hrvatski turizam se treba resetirati, barem po mom mišljenju", tvrdi Paul Bradbury Za Total Croatia News.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo