Koliko stoji tjedan dana na moru i kako proći jeftinije?

'Kod rezervacije odmora za ovo ljeto važna je cijena, cijena i samo cijena.

22.5.2012.
9:38
VOYO logo

Turističkim radnicima, a posebno ugostiteljima na obali, najdraži su domaći gosti koji u odnosu na sve druge turističke nomade domaćinima prave najmanje problema, troše najviše i traže najmanje. Zato se ovih dana, u očekivanju početka glavnog dijela turističke sezone, mnoge ponude, akcije i popusti upućuju prema domaćim gostima, od kojih se ove godine očekuje da ponove lanjskih 1,5 milijuna dolazaka, čime se svrstavaju na visoko drugo mjesto, nakon Nijemaca, po brojnosti.

Domaći gosti biraju Dalmaciju

Iako većina hrvatskih građana za odmor ovog ljeta još uvijek čeka na niže cijene i traži najpovoljnije ponude, turistički radnici prema sadašnjem stanju rezervacija i cijenama procjenjuju kako bi domaći gosti na moru ovog ljeta mogli ostaviti tek nešto malo manje od milijardu eura. Najveći dio njih, gotovo milijun, odmarat će se u srpnju, i to mahom na području Dalmacije. "Najvažniji podatak kod rezervacije odmora za ovo ljeto je cijena, cijena i samo cijena. Više čak nema govora ni o destinacijama koje su omiljene ili poželjne, jer ide se tamo gdje je najjeftinije kada su domaći gosti u pitanju. Kako još uvijek nema hotelskih akcija jer prodaja ide dobro, to domaći gosti čekaju na kupnju zadnji trenutak, ne bi li prošli jeftinije. Cijene su uglavnom ostale na razini lanjskih", rekli su za Slobodnu Dalmaciju iz jedne od vodećih domaćih agencija. Tako će se krajem srpnja hotelski polupansion s tri zvjezdice za tjedan dana plaćati između 2,5 i 3 tisuće kuna, dok će u hotelima više kategorije ta cijena biti i do 5 tisuća kuna za istu uslugu. Zato se najveći dio hrvatskih državljana odlučuje za odmor u privatnom smještaju apartmanskog tipa, gdje o prehrani brinu sami, pa tako značajno uštede. Apartmani na Korčuli za četiri osobe mogu se dobiti već za 400 kuna dnevno, baš kao i u Rovinju, Makarskoj, ali i Dubrovniku i Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 tisuća kuna za četveročlanu obitelj

Prosječna četveročlana obitelj u hotelu srednje kategorije mora računati na trošak od najmanje 7 tisuća kuna za polupansion. Tom trošku valja pribrojiti i onaj za ručak, koji nije uključen u uslugu, pa čak i ako se pojede samo voće kao međuobrok, opet tome trošku valja dodati barem još tisuću kuna za jelo.

Kada se pridodaju "usputni" troškovi, putni troškovi autoceste, skupo gorivo, dolazi se do svote od oko desetak tisuća kuna, koliko četveročlanoj obitelji valja izdvojiti za skromniji hotelski boravak od tjedan dana na moru. U apartmanskom smještaju taj iznos je upola manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo