posljedice potresa / Tisuće roditelja u Zagrebu potpisalo peticiju kojom traže siguran povratak djece u školu. Iz Grada, pak, tvrde - škole su sigurne

Tjedan dana uoči početka novog polugodišta, više od 2300 roditelja potpisalo je peticiju kojom traže siguran povratak svoje djece

11.1.2021.
20:00
VOYO logo

Tjedan dana uoči početka novog polugodišta, više od 2300 roditelja potpisalo je peticiju kojom traže siguran povratak svoje djece u zagrebačke škole od kojih su brojne oštećene potresima.

Dok roditelji zazivaju izradu plana evakuacije i ponovni pregled statičara, iz Grada uvjeravaju da su škole sigurne. Doznajemo da su nakon pritiska roditelja - neki od zahtjeva i ispunjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji strepe za sigurnost djece

Za točno tjedan dana, ako Stožer ne odluči drugačije, djeca bi se trebala vratiti u klupe. No, jesu li škole nakon novih potresa sigurne?

Image
Pokrenuli peticiju /

Zabrinuti roditelji za RTL: 'Do škola se dolazi kroz područja s kojeg svakodnevno padaju cigle i crijepovi'

Image
Pokrenuli peticiju /

Zabrinuti roditelji za RTL: 'Do škola se dolazi kroz područja s kojeg svakodnevno padaju cigle i crijepovi'

"Da, naravno da nas je strah. Ne samo mene, pretpostavljam sve roditelje. Informirani smo nikako. Statičari ovu školu nakon zadnjeg potresa nisu ni pregledali tako da se osjećamo vrlo nelagodno poslati djecu u ovu staru zgradu iz 1936.'', rekla je Maja Vujasinović iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je u Kušlanovoj, no isti problemi muče stanovnike i na drugom kraju grada, pa prije svega traže:

"Da se svi objekti odgojno-obrazovni ponovno pregledaju i to od ovlaštenih statičara. I da se što je vrlo bitno - ti elaborati i zapisnici objave javno i budu javno dostupni", kazala je vijećnica gradske četvrti Trešnjevka sjever Marta Kiš.

Drugi roditelji, posebice u užem centru grada, strepe za sigurnost svoje djece - na putu do i iz škole.

"Cigle padaju sa krovova. Ja osobno sam putem od dna Gundulićeve kuda moje dijete ide do škole fotografirala neke krovove gdje se vide cigle kako su zapele za oluk. Znači treba samo malo jači vjetar ili novi potres koji više nije nešto neuobičajeno da bi te cigle pale na cestu", kazala je Irena Šekez Sestrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorava i Tomašević

Gospođa Irena i još više od 2.000 zabrinutih roditelja potpisali su peticiju kojom od Grada traže sigurnosne koridore i tunele do škola. Tako bi i djeca, kažu, bila sigurnija.

"Pronalazim što kraći put, a da nisu kroz te trake i da mi neka cigla ne padne na glavu", rekla je Iskra Šekez Sestrić.

Na isto upozorava i čelnik platforme Možemo!.

"I dalje imamo trake jer nije sigurno za pješake hodati ispod tih zgrada zbog opasnih dimnjaka, zbog dijelova fasada, crijepova, cigli, zabatnih zidova koji su oštećeni i tu se stvarno hitno to mora početi raščišćavati jer je sigurnost građana u pitanju", rekao je Tomislav Tomašević.

Gradonačelnik je pak na ulice poslao tešku mehanizaciju. Uvjerava da će sve biti sanirano do 18. siječnja i da nema potrebe za tunelima i koridorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ako sad odete u Gundulićevu i prilaz ovih 9 škola u Donjem i Gornjem gradu vidjet ćete tehniku na ulicama i sutra će doći ostala tehnika. Znači, mi ćemo za 10 dana to sve sanirati. Ni tuneli, neće biti potrebno graditi niti jedan tunel za prilazak siguran i neometan do škole", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

A nakon peticije roditelja, kako doznajemo, statičari ponovno pregledavaju školske zgrade. Uz to, djeca će odmah po povratku u klupe imati vježbe evakuacije te dodatnu psihološku pomoć. 

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo