THOMPSON DOBIVA KONAČNI SUDSKI PRAVORIJEK: / Visoki prekršajni sud ponovno će odlučiti je li poklič 'Za dom spremni' zakonit

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
21.2.2020.
8:33
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Odjel za javni red i mir Visokog prekršajnog suda održat će danas sjednicu na kojoj će, između ostalog, zauzeti konačno pravno stajalište o tome krši li pjevač Marko Perković Thompson zakon kada na početku svoje "Bojne Čavoglave" uzvikuje "Za dom spremni", doznaje Jutarnji.

Time bi se trebala riješiti pravna saga koja već dva mjeseca traje na sudu nakon što je tročlano vijeće jednoglasno donijelo oslobađajuću presudu u istom slučaju. Vijeće je u prosincu potvrdilo prvostupanjsku presudu Prekršajnog suda u Šibeniku kojom je Thompson oslobođen krivnje zbog izvikivanja spornog pokliča na koncertima koji su se održali 5. kolovoza 2015., 2016., i 2017. godine. Policijska uprava šibensko-kninska se žalila na tu odluku Visokom prekršajnom sudu, koji je žalbu odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
THOMPSON ĆE IPAK MOĆI URLATI 'ZA DOM...': /

Iako je sud ranije to proglasio nezakonitim, u njegovom je slučaju napravio iznimku

Image
THOMPSON ĆE IPAK MOĆI URLATI 'ZA DOM...': /

Iako je sud ranije to proglasio nezakonitim, u njegovom je slučaju napravio iznimku

Neobična sudska praksa

No, ta je odluka zapela u evidenciji sudske prakse, odjelu koji se bavi analizom usklađenosti presuda sa sudskom praksom, odnosno ranije donesenim sličnim presudama. Visoki prekršajni sud je već donio nekoliko osuđujućih presuda zbog pokliča "Za dom spremni", pa je evidencija sudske prakse ustanovila kako se u Thompsonovom slučaju ne radi o uobičajenoj sudskoj praksi.

Tako je oslobađajuća presuda Thompsonu, umjesto na izvršenje, otišla je na Odjel evidencije sudske prakse, koje ju je s ozbiljnim primjedbama vratilo sudskom vijeću na ponovno razmatranje. Sudsko je vijeće ponovno ostalo pri svom stavu i oslobodilo Thompsona. Zbog toga se saziva sjednica sudskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obvezno za sve

Tako će sutra devetero sudaca, među kojima i članovi sudskog vijeća koje je oslobodilo Thompsona, raspravljati i konačno odlučiti je li poklič "Za dom spremni" protuzakonit. Njihovo stajalište će potom postati pravno obvezno za sve suce. Ako suci u Odjelu za javni red i mir utvrde da je poklič protuzakonit, onda će sudsko vijeće Visokog prekršajnog suda morati promijeniti svoju odluku i kazniti Thompsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo