skandal u vodicama / Tete u vrtiću bez plaće: 'Dođe nam da odemo, ali ne možemo zbog djece o kojoj se brinemo'

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

40 djelatnika vodičkog vrtića ne može dobiti plaću za rujan

6.10.2018.
16:07
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Djelatnici dječjeg vrtića "Tamaris" u Vodicama ne mogu dobiti plaću za rujan jer ova predškolska ustanova trenutačno nema ravnatelja koji jedini ima ovlasti potpisati isplatu plaća.

Naime, do ovoga je došlo zbog odluke Upravnoga suda u Splitu koji je poništio natječaj za izbor ravnateljice Upravnog vijeća vrtića otprije godinu dana. Tada je na za tu funkciju izabrana Tina Storić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje Šibenski.hr, ovaj skandal, zbog kojeg 24 odgajateljice i 16 djelatnika u stručnoj i tehničkoj službi ne mogu dobiti plaću, izazvalo je Upravno vijeće vrtića na čelu s predsjednikom Hrvojem Pericom, ujedno i pročelnikom Odjela za financije grada Vodica.

"Svi zaposlenici vrtića ogorčeni su ovime što se dogodilo. Nas 'teta' ima 24 i brinemo se o 400 mališana u središnjem vrtiću i izmještenim objektima. Radimo naporno po cijeli dan, a sada nam se ne može isplatiti plaća zbog nesavjesnog rada Upravnog vijeća, koje nije bilo u stanju na zakonit način provesti jedan najobičniji natječaj o izboru ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znamo što i kako dalje. Dođe nam da jednostavno pokupimo svoje stvari i odemo, ali opet ne možemo to učiniti, zbog djece o kojoj se brinemo. Neizvjesno je uopće kako će se razriješiti ovaj nastali problem, razmišljamo i o mogućnosti da stupimo u štrajk", rekla je jedna od odgajateljica koja želi ostati anonimna jer se boji da će ostati bez posla ako javno progovori protiv članova Upravnog vijeća i čelnika grada Vodica.

Predsjednik Upravnog vijeća vodičkog vrtića komentirao je ovu situaciju i odbacio krivnju s Vijeća i Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do ove situacije je došlo jer zakonski propisi nisu jasni i mogu se dvojako tumačiti i primjenjivati. Naime, u zakonu stoji da ravnatelja vrtića, nakon provedenog natječaja, na prijedlog upravnog vijeća, imenuje predstavnik osnivača predškolske ustanove, a to je Grad Vodice. Upravno vijeće je među prijavljenim kandidatima odlučilo izabrati Tinu Storić, koja je ispunjavala sve kriterije i bila najbolji kandidat, i tu nije bilo nikakve politike.

Na prijedlog Upravnog vijeća, nju je za ravnateljicu imenovala gradonačelnica Nelka Tomić, kao najviša predstavnica osnivača vrtića. Međutim, Upravni sud u Splitu zakon je tumačio drukčije. On je ustvrdio da je ravnateljicu vrtića moglo imenovati samo Gradsko vijeće Vodica kao predstavničko tijelo osnivača, a da to nije mogla gradonačelnica", kazao je Hrvoje Perica i dodao kako će plaća biti isplaćena nakon 23. listopada, odnosno nakon sjednice Gradskog vijeća Vodica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na toj će sjednici za ravnateljicu biti imenovana Storić na prijedlog Upravnog vijeća "Tamarisa". Perica pojašnjava će imenovanjem ravnateljice od strane Gradskog vijeća sudska odluka biti izvan snage, prenosi Šibenski.hr.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo