Jako hladna jutra / Tek je rujan, a Hrvatska je već u minusu: Zagrepčani se pitaju - kad ćete nam uključiti grijanje?

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zagrepčani se smrzavaju i čekaju da Toplana uključi grijanje

25.9.2018.
10:28
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Temperature su u većem dijelu kontitnentalne Hrvatske jutros bile iznimno niske za ovo doba godine, između jedan i šest stupnjeva iznad nule, a primjerice u Bednji u Zagorju te na Zavižanu izmjeren je i minus.

Tako je u 7 sati ujutro u Bednji izmjereno minus 0,6 stupnjeva, u Gospiću 0,6, dok je Slunj mjerio 0,9 stupnjeva Celzijevih. Na Zavižanu je izmjereno minus 1.9 stupnjeva. U Maksimiru u Zagrebu jutros su bila tek 3,6 stupnja Celzijeva, u Vukovaru 6,3 dok je u Varaždinu izmjerena tek temperatura od dva stupnja Celzijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Karlovcu i Koprivnici su izmjerena tri stupnja, a u Križevcima tek jedan stupanj iznad nule. Jutarnje temperature zraka u većini zemlje kretale su se u između jedan i šest stupnjeva Celzijevih.

Na obali je još uvijek relativno toplo. Rijeka je jutros u sedam sati mjerila 10 stupnjeva Celzijevih, Split 13, Zadar 12, Pula 13, dok na otoku Rabu jutarnja temperatura iznosila 15 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na Jadranu velike probleme i dalje stvara olujna bura zbog čega je ograničen promet na cestama, a na voze i brojne brodske linije. U Splitu su u ponedjeljak izmjereni orkanski udari od 155 kilometara na sat što je vjerojatno najjača izmjerena bura u rujnu u zadnjih sto godina.  

HAK: jaki vjetar ometa promet

Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za sva vozila na mostu Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku, a samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranske magistrale između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8) i dionica državne ceste DC54 Maslenica - Zaton Obrovački, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 05:50 autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je za sav promet, a na dijelu između čvorova Maslenica i Sveti Rok vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekidu su trajektne linije Ubli-Vela Luka-Split, Sumartin-Makarska, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ te katamaranske linije Split-Hvar-Korčula, Dubrovnik-Korčula-Hvar-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Milna-Rogač-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka.

Kad će grijanje u Zagrebu?

HEP Toplinarstvo spremno je za sezonu grijanja u Zagrebu od 15. rujna, no datum uključenja ovisi o temperaturama i procjeni davatelja usluge. Da bi se cjelokupni sustav upogonio potrebna su tri do četiri dana. Toplinarstvu smo poslali upit kada će Zagrepčanima biti topli radijatori, a objavit ćemo odgovor čim ga dobijemo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo