porazne brojke / Tajnik Zaklade Solidarna tvrdi da postoji rješenje za problem obiteljskog nasilja - implementacija Istanbulske konvencije

Sve što je Vlada napravila, ističe Blažević, je par kozmetičkih izmjena

9.11.2020.
19:32
VOYO logo

Da situacija u stvarnosti nije baš idealna najbolje govore brojke, jer u prvih 10 mjeseci ove godine ubijeno je 16 žena. Ova godina također je bila specifična zbog lockdowna.

Specifična situacija

''Imamo izrazito povećanje obiteljskog nasilja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Lockdown je izrazito utjecao na to. Mi smo u fondu #spasime vidjeli povećan broj i poziva i molbi za pomoć žena prije samog lockdowna'', rekao je Ivan Blažević, tajnik Zaklade Solidarna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bila je specifična situacija. Tri dana prije lockdowna nazvala je žena i rekla ''Kreće lockdown. Ja s djetetom ne smijem ostati s njim, je l' mi možete pomoći?' Uspjeli smo ju iseliti i naći novi siguran stan i prostor. Na samom početku lockdowna smo vidjeli smanjeni broj poziva prvenstveno zato što su bile doma. Za cijelo vrijeme lockdowna vi niste mogli izaći iz vlastite općine, kamoli otići u drugi grad ili drugu županiju, da bi otišli u sklonište ili tražili pomoć'', opisuje Blažević.

Sve što je Vlada napravila, ističe Blažević, je par kozmetičkih izmjena. Prije samog lockdowna je civilno društvo, naročito ženske organizacije koje rade sa ženama žrtvama nasilja su upozoravale na lockdown. Znale su, kazao je Blažević, kako će to utjecati i na psihu ljudi i na povećanje obiteljskog nasilja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osim kozmetičkih izmjena, čuli smo obećanja, čuli smo za šest novih skloništa, ona nisu otvorena. Čuli smo za SOS telefon koji radi 24 sata, nacionalnu liniju, no to se nije
dogodilo. Čuli smo za edukacije pravosudnih tijela, ni to ne vidimo. Ako i rade edukacije, očito ih loše rade. Čuli smo kako imamo protokol o postupanju u slučaju obiteljskog  nasilja. Što je s tim? Ili ga se ne provodi ili ga se loše provodi. Pitanje je tko i kako educira te zaposlenike'', rekao je Blažević.

Dodaje da ako se sve navedeno dobro radi, onda ne valja sam dokument. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
psihičko i tjelesno nasilje /

Tukao je djevojku jer mu nije htjela dati mobitel, a sutkinja mu je odredila 270 dana društveno korisnog rada

Image
psihičko i tjelesno nasilje /

Tukao je djevojku jer mu nije htjela dati mobitel, a sutkinja mu je odredila 270 dana društveno korisnog rada

''Meni je izrazito žao što svaki put tek nakon tragičnog događaja razgovaramo o problemu i što se može napraviti i što se ne može napraviti. Sigurno zadnjih 10-20 godina ženske organizacije upozoravaju i govore. Svaki put se s novom vladom nalazi na sastancima i govore što se treba napraviti. Što se može napraviti je vrlo jednostavno. Implementacija Istanbulske konvencije. Istanbulska konvencija nije nekakav demonski dokument koji će omogućit muškarcima da ulaze ženama u wc. Nego smo mi, umjesto da smo pred ratifikaciju razgovarali o stručnoj implementaciji tih mehanizama. Mi smo se bavili izmišljenom moralnom panikom'', naglašava Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo