'REZULTATI KATASTROFALNI' / Tajni kupci obišli 22 trgovine: 'Trula hrana, voće i povrće u poluraspadnutom stanju i smrdi...'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

'Zalagat ćemo se da Hrvatska ne postane kontejner hrane trećerazredne kvalitete, upitne kakvoće koja je štetna za naše zdravlje, za zdravlje osoba koje imaju niži socijalni status, za umirovljenike, ali i za majke i djecu'

2.6.2024.
15:49
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Tajni kupci su u petak i subotu obišli 22 trgovine i mesnice u Zagrebu i okolici, gdje su kupovali raznu robu, poput voća i povrća te mesnih prerađevina, a u nedjelju su izvijestili kako su rezultati kvalitete "katastrofalni" i da Hrvatska postaje "europski kontejner za trećerazrednu robu". 

Aktivisti Građanske inicijative "Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske" obišli su u redovno radno vrijeme sve glavne trgovačke lance i samostalne trgovine, a dio onoga što su kupili izložili pred medije - trulo voće i povrće, koje je u poluraspadnutom stanju i smrdi, te zapakirane mesne proizvode nesigurne za konzumaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sve 22 trgovine utvrđeni su proizvodi s isteklim rokom trajanja koji nisu smjeli biti na policama, veliki broj proizvoda bio je sumnjivog izgleda ili im cijene nisu odgovarale onima koje su na kraju na blagajni potrošači trebali platiti, rekao je na konferenciji za novinare Josip Kelemen, jedan od aktivista i savjetnik u redakciji "Halo, inspektore". 

Image
JAJA, VOĆE, MESO... /

Neslavni smo rekorderi. Hrana skuplja nego u EU: ' Krenulo s junetinom, prelilo se na teletinu, pa na svinjetinu'

Image
JAJA, VOĆE, MESO... /

Neslavni smo rekorderi. Hrana skuplja nego u EU: ' Krenulo s junetinom, prelilo se na teletinu, pa na svinjetinu'

Sniženja u pojedinim trgovačkim lancima odnose se na pokvarenu, trulu, nejestivu hranu, čak i uz termičku obradu, kazao je Kelemen poručivši da tajni kupci o svemu imaju račune i snimke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akciju su proveli, kaže, jer imaju izuzetno velik broj prigovora potrošača na kvalitetu i sigurnost hrane, na akcijske cijene i istek roka trajanja proizvoda. 

Odgovornost za stavljanje takvim proizvoda na police jest, ističe, na trgovcima te voditeljima poslovnice koji su trebali obaviti nadzor i reći da se to ne stavlja u prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim ako to nije u dogovoru s menadžmentom pojedinih trgovačkih lanaca, a imamo izjave bivših i sadašnjih zaposlenika pojedinih trgovačkih lanaca gdje uprave naređuju trgovcima da to stave u prodaju, iako ne bi smjeli", upozorio je Kelemen.

Akcija je provedena je u suradnji Građanske inicijative "Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske", Hrvatske stranke umirovljenika, uz nazočnost tima iz "Halo, inspektore", a svoje nalaze će prijaviti Državnom inspektoratu i Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kaže se da je hrana ogledalo našeg zdravlja. Je li ovo što se nalazi iza mojih leđa ogledalo našeg zdravlja", upitala je stručnjakinja za zaštitu potrošača i članica HSU Ema Culi, ujedno i kandidatkinja na EU izborima. Hrvatska je morala usvojiti stroge EU regulative iz područja zaštite potrošača i zdravlja no njihova provedba nije dobra.  

"Zalagat ćemo se da Hrvatska ne postane kontejner hrane trećerazredne kvalitete, upitne kakvoće koja je štetna za naše zdravlje, za zdravlje osoba koje imaju niži socijalni status, za umirovljenike, ali i za majke i djecu", poručila je Culi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela je i kako osnivači trgovačkih centara i supermarketa u državama članicama EU sigurno ne prodaju ovakve proizvode jer se za to plaćaju visoke kazne. 

POGLEDAJTE VIDEO Dan šećerne bolesti: U Hrvatskoj 600 tisuća ljudi boluje od dijabetesa, a Hrvatima je najveći problem - hrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo