JAJA, VOĆE, MESO... / Neslavni smo rekorderi. Hrana skuplja nego u EU: ' Krenulo s junetinom, prelilo se na teletinu, pa na svinjetinu'

Cijene voća, povrća i jaja u Hrvatskoj su rasla dramatično više nego u Europskoj uniji! Prema novim podacima Eurostata skuplje voće od nas plaćaju samo Grci, a povrće Česi i Maltežani. Po čemu smo neslavni rekorderi i najvažnije - pa zašto?

21.1.2024.
19:30
VOYO logo

Svuda su cijene hrane su rasle, ali nigdje kao kod nas. Više plaćamo sve – od kruha, voća i povrća, pa do mesa…

"Meni proizvođač diktira cijenu i po tome ja formiram svoju maržu. Ovaj posao radim dugo i u tako kratko vrijeme nikad nismo imali toliki rast cijena“, kazao je vlasnik mesnice u Zagrebu Mario Jakuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih zemalja u Europskoj uniji prvi smo po poskupljenju teletine. U godinu dana njezina cijena veća je 20 posto.

"Sve je krenulo s junetinom, onda se prelilo na teletinu, pa sada na svinjetinu. Govorimo sigurno o poskupljenju mesa u godini dana od nekih 30-ak posto“ ističe Jakuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri puta snažnije od europskog prosjeka rasla je i cijena peradi. Više plaćamo i suhomesnate proizvode…

"Malo poskupjeli jesmo, ali kad nam je država pobila svinje morali smo poskupiti“ kaže prodavačica suhomesnatih proizvoda Jela Jerežić sa splitske tržnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meso nije iznimka. Cijena voća u posljednjih godinu dana rasla je po 50 posto većoj stopi od prosječne europske.

Image
Image

Lani smo za 5 eura na tržnici mogli kupiti 3,6 kilograma krumpira, danas – jedva 2,5 kilograma. Od svih zemalja Europske unije krumpir je najviše poskupio u Njemačkoj – 49 posto, druga je Slovačka 48 posto, a mi ga plaćamo 44 posto više. Po poskupljenju krumpira, treći smo u Europi, pokazuju podaci Eurostata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena svježeg voća u godini dana najviše je porasla u Estoniji – 79 posto. Po rastu cijene Hrvatska je na drugom mjestu s poskupljenjem od 30 posto. Na trećem mjestu su Šveđani koji ga plaćaju 25 posto više, slijede Nizozemci kojima je cijena rasla 21 posto, kao i Litvancima.

Image
Image

Od svih zemalja u Europi jaja su više od Hrvatske poskupjela samo u Slovačkoj – 60 posto, mi ih plaćamo 40 posto više, Mađari 37, Nijemci 28, a Slovencima je cijena u godinu dana skočila 13 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo