Svuda su cijene hrane su rasle, ali nigdje kao kod nas. Više plaćamo sve – od kruha, voća i povrća, pa do mesa…
"Meni proizvođač diktira cijenu i po tome ja formiram svoju maržu. Ovaj posao radim dugo i u tako kratko vrijeme nikad nismo imali toliki rast cijena“, kazao je vlasnik mesnice u Zagrebu Mario Jakuš.
Od svih zemalja u Europskoj uniji prvi smo po poskupljenju teletine. U godinu dana njezina cijena veća je 20 posto.
"Sve je krenulo s junetinom, onda se prelilo na teletinu, pa sada na svinjetinu. Govorimo sigurno o poskupljenju mesa u godini dana od nekih 30-ak posto“ ističe Jakuš.
Četiri puta snažnije od europskog prosjeka rasla je i cijena peradi. Više plaćamo i suhomesnate proizvode…
"Malo poskupjeli jesmo, ali kad nam je država pobila svinje morali smo poskupiti“ kaže prodavačica suhomesnatih proizvoda Jela Jerežić sa splitske tržnice.
Meso nije iznimka. Cijena voća u posljednjih godinu dana rasla je po 50 posto većoj stopi od prosječne europske.
Lani smo za 5 eura na tržnici mogli kupiti 3,6 kilograma krumpira, danas – jedva 2,5 kilograma. Od svih zemalja Europske unije krumpir je najviše poskupio u Njemačkoj – 49 posto, druga je Slovačka 48 posto, a mi ga plaćamo 44 posto više. Po poskupljenju krumpira, treći smo u Europi, pokazuju podaci Eurostata.
Cijena svježeg voća u godini dana najviše je porasla u Estoniji – 79 posto. Po rastu cijene Hrvatska je na drugom mjestu s poskupljenjem od 30 posto. Na trećem mjestu su Šveđani koji ga plaćaju 25 posto više, slijede Nizozemci kojima je cijena rasla 21 posto, kao i Litvancima.
Od svih zemalja u Europi jaja su više od Hrvatske poskupjela samo u Slovačkoj – 60 posto, mi ih plaćamo 40 posto više, Mađari 37, Nijemci 28, a Slovencima je cijena u godinu dana skočila 13 posto.