TAJNA VEZA IVICE TODORIĆA I NAJMOĆNIJEG SRPSKOG BIZNISMENA: / Propast projekta Herkul bio je početak sloma Agrokora

Image
Foto: PIXSELL
2.11.2017.
7:12
PIXSELL
VOYO logo

No, Slobodna Dalmacija piše kako poslovne veze Todorića i Miškovića sežu još u doba kada su gradili svoja poslovna carstva. Nije malo onih koji tvrde da se obojici ne bi događalo ono što im se danas događa da su, skupa sa slovenskim Mercatorom, prije dvanaest godina realizirali ideju stvaranja zajedničke trgovačke mreže kojoj su čak smislili i ime - Herkul.

Htjeli se ujediniti da zaustave strane trgovačke lance

Todorić je, piše Slobodna Dalmacija, još 2006. imao plan ujediniti trgovački biznis s Mercatorom i Miškovićevom Deltom. U ime Mercatora tada su s Miškovićem i Todorićem pregovarali Igor Bavčar, najvažniji dioničar tog trgovačkog lanca i tadašnji direktor Mercatora, a danas gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
HUFFINGTON POST PISAO O AGROKORU: /

'To je ostavština rođačkog kapitalizma i kolosalne političke korupcije'

Image
HUFFINGTON POST PISAO O AGROKORU: /

'To je ostavština rođačkog kapitalizma i kolosalne političke korupcije'

Janković danas tvrdi da bi to ujedinjavanje spriječilo prodor stranih trgovačkih lanaca u Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Todorić i Mišković nikada nisu ni potvrdili, ali ni opovrgli pokušaj stvaranja zajedničke kompanije s Mercatorom.

Tadašnji direktor Konzuma Drago Munjiza kazao je za Slobodnu Dalmaciju da je o tome tada saznao iz medija jer se o toj temi unutar Konzuma nije razgovaralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Nije bio ni običaj u Agrokoru da vlasnik s takvim planovima upoznaje menadžment. Čak se ne sjećam da se o zajedničkoj kompaniji s Mercatorom i Deltom nešto u to vrijeme pričalo u kuloarima, bilo unutar kompanije ili izvan nje. Razumljivo, jer ako su se ti pregovori vodili, vodio ih je Ivica Todorić i o tome nikome nije morao polagati račune", kazao je Munjiza.

Nisu se mogli dogovoriti o upravljačkim pravima

U to vrijeme atmosfera za ostvarenje takvog plana bila je vrlo povoljna. Todoriću je, primejrice, vrlo dobtro išao biznis u Srbiji. No, Mišković je 2011. godine prodao svoje trgovine i supermarkete belgijskom Delhaizeu za 932 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potonji iznos može biti orijentir koliko bi zajednički trgovački lanac u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji vrijedio danas, bolje rečeno vrijedio bi toliko da ga nitko od strane konkurencije ne bi mogao otkupiti - piše Slobodna Dalmacija.

Image
Foto: AFP, ALEXA STANKOVIC
Image
Foto: AFP, ALEXA STANKOVIC

"To su spekulacije u stilu što bi bilo kad bi bilo. Mogu samo reći da bi takva kompanija, ako bi je vodio vrhunski menadžer poput Zorana Jankovića, zasigurno bila dobro vođena, a onda i uspješna. No, pitanje je tko bi je vodio, jer Janković nije bio vlasnik Mercatora kao što je Todorić bio vlasnik Agrokora, a Mišković Maxija", smatra Munjiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor jena koncu propao jer se, prema dostupnim informacijama, Todorić, Mišković i Janković nisu mogli usuglasiti oko upravljačkih prava. Osim toga, sporno je bilo u čije ime pregovara Janković, jer je vlasništvo u Mercatoru bilo razmrvljeno.

Mišković na sud, Janković u politiku, a Todorić...?

Mišković je potom iz trgovačkog prešao u hotelijerski biznis. No, kada se s političkim usponom Aleksandra Vučića i na valu antikorupcijske retorike pokazala potreba da se jednim velikim hapšenjem tajkuna retorika ispuni nekim sadržajem, izbor Vučićeve 'giljotine' pao je, piše Slobodna Dalmacija, na Miškovića. Stoga se on još i danas prilično uspješno brani od optužbi za korupciju državnih institucija prilikom privatizacije Luke Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janković je bio promućurniji, pa je otišao u političke vode, osnovao stranku i dobio izbore u Ljubljani. Ne zna se još kakva će biti sudbina Ivice Todorića.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo