Tadić demantirao da Srbija neće tražiti izručenje Purde

10.2.2011.
8:39
VOYO logo

"Poznato je stajalište predsjednika Tadića, da slučaj Purda i druge slične slučajeve trebaju razmatrati nadležna ministarstva i državna odvjetništva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sustave obiju zemalja, kao i da se ljudi ne bi trebali baviti netočnim interpretacijama", rečeno je Hini u uredu srbijanskog predsjednika.

Podsjetimo, predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović izjavio je u srijedu navečer na Osječkoj televiziji kako Srbija vjerojatno neće suditi hrvatskom branitelju Tihomiru Purdi pokaže li se da protiv njega nema drugih dokaza osim svjedočenja pod prisilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanimirović je to izjavio kao gost u emisiji "Karte na stol" Osječke televizije, govoreći o prijamu predstavnika srpske zajednice koji žive izvan Srbije kod srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, kojem je nazočilo i izaslanstvo srpske nacionalne manjine iz Hrvatske predvođeno Stanimirovićem.

"Predsjednik Tadić upitao me je li se uistinu političko stanje u Hrvatskoj radikaliziralo zbog zadržavanja gospodina Purde u pritvoru u BiH. Odgovorio sam da jest, da su napetosti pojačane i situacija zabrinjavajuća. Na to mi je predsjednik Tadić rekao da Srbija neće inzistirati na procesuiranju gospodina Purde i njegovu izručenju Srbiji, pokaže li se da protiv njega nema drugih dokaza osim izjava zatvorenika danih u strahu za vlastitu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se radi samo o svjedočenju pod prisilom ili ga je sam Purda dao u strahu od zlostavljanja o kojem je govorio na sudu u BiH, to nisu relevantni dokazi i Srbija neće samo na temelju njih tražiti izručenje", rekao je Stanimirović u emisiji koju je vodio Goran Flauder.

Tihomir Purda nalazi se u pritvoru u Zenici na osnovi srbijanske optužnice za ratni zločin, a u srijedu mu je sud BiH odlučio produljiti ekstradicijski pritvor do šest mjeseci kako bi sud dobio potrebno vrijeme da odluči o zahtjevu za njegovo izručenje Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije od BiH tražilo Purdino izručenje jer je nakon provedenih izvida i istražnih radnji utvrđeno kako nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv njega.

Sud BiH donio je u srijedu odluku o produljenju ekstradicijskog pritvora hrvatskome branitelju Tihomiru Purdi do šest mjeseci, kako bi sud dobio potrebno vrijeme da odluči o zahtjevu za njegovim izručenjem Srbiji, potvrđeno je za Hinu u Sudu BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica suda Selma Hadžić rekla je da je sudsko vijeće nakon rasprave u srijedu odlučilo uvažiti zahtjev državnog odvjetništva BiH, budući je 14. veljače istjecao rok o privremenom ekstradicijskom pritvoru.

Purdin odvjetnik Josip Muselimović rekao je da će se žaliti na odluku o produljenju ekstradicijskog pritvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uputit ćemo žestok prigovor jer ovdje nema nikakva temelja za pritvor ni za ekstradiciju. Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći kaže da ekstradicije nema ako nema pravomoćne presude ili osnovane sumnje da je zločin počinjen, a toga u slučaju gospodina Purde doista nema", rekao je Muselimović. (Hina)

Vezani članci:

arti-201102030102006 arti-201102010705006 arti-201101100158006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo