Tači: Srbija odbila predlog

Saga se nastavlja

18.4.2013.
4:34
VOYO logo

Pregovori Beograda i Prištine, koji su nastavljeni oko 22.30, završeni su. Tači se nešto iza ponoći obratio novinarima i rekao da je Srbija odbila predlog.

Tači je izjavio da se "možda Beograd i predomisli u narednim danima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tači je, pre poslednjeg trojnog sastanka u okviru ove runde pregovora, rekao da Priština hoće jedinstven policijski i sudski sistem.

Prema nezvaničnim informacijama, do prekida nešto pre 20.30h došlo je posle sukoba Aleksandra Vučića i Hašima Tačija oko dve tačke sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od spornih tačaka je pitanje regionalnog komadanta policije, jer je to pitanje nadležnosti Zajednice srpskih opština.

Marko Đurić, jedan od članova srpske delegacije i savetnik predsednika Nikolića, izjavio da je srpska strana dobila mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije, a da će odluka državnog vrha uslediti do kraja vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnje sastanke su obeležile duge pauze. Tokom pauze koja je počela oko 16 časova, nakon kratkog trojnog sastanka Srbije, Kosova i EU, pregovarački timovi su obavljali konsultacije. Trojni razgovori su nastavljeni posle skoro tri sata, ali je i taj sastanak trajao kratko, ni pun sat. Delegacije su nešto pre 20.30 otišle na novu pauzu.

Kako se ranije danas moglo čuti iz nezvaničnih izvora u Briselu, kosovski premijer je nezadovoljan ponudom koju je iznela Ketrin Ešton, pa je oko 16 časova napustio sastanak, nakon čega je bila određena pauza. Taj detalj nije potvrđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovska ministarka Vljora Čitaku je negirala da je Tači napustio sastanak i navela da je u toku pauza za konsultacije. Ona je na svom nalogu na Tviteru večeras napisala da izgleda da Srbija ponovo odbija predlog. Pre toga je javljeno da je Srbija dobila novu ponudu.

"Evo nesrećne vesti, Srbija izgleda ponovo želi da obije predlog sporazuma. Molim vas, ne propustimo ovu priliku. Kosovo je spremno da prihvati predlog Eštonove, ali je Srbija rekla NE. Srbija želi nove predloge, ali Kosovo neće dozvoliti dodatne promene. To je to", napisala je Vljora Čitaku na Tviteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među novinarima koji u Briselu izveštavaju o dijalogu Beograda i Prištine večeras se prepričava poruka koju je kosovska ministarka za evrointegracije Vljora Čitaku objavila na svom profilu na društvenim mrežama, a koja glasi: "Aman, verujte malo više nama, nego Tanjugu!"

Tu poruku preneo je i prištinski portal Indeksonline.net na albanskom jeziku. Reč je o komentaru Vljore Čitaku koji je usledio posle informacije Tanjuga da je, prema nezvaničnim izvorima, kosovski premijer Hašim Tači napustio zajednički sastanak nezadovoljan ponudom Ketrin Ešton i da je usledila pauza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bonus" runda, kako je u Briselu zovu, organizovana je pod pretpostavkom da će se danas postići neki kompromis.

Deveta po redu runda započeta je sastankom visoke predstavnice EU s prištinskim timom, u 10.30, a nakon njega usledio je sastanak sa srpskim timom u 11.40. Posle toga usledila je još jedna tura bilateralnih sastanaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak srpskog pregovaračkog tima i Eštonove trajao je skoro dva i po sata, a nakon toga je bila pauza za konsultacije. Posle toga, prištinski tim ponovo je ušao u kancelariju Eštonove. Trojni sastanak je počeo u 15.35, a prekinut je oko 16 časova.

Kako je ranije javljeno, srpski tim u Briselu dobio je novu ponudu. Za sever Kosova se nudi da Srbi budu regionalni komandant i lokalni komandiri policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vljora Čitaku je ranije danas na Tviteru napisala da je sporazum koji je danas predložen "dobar za Kosovo i ne loš za Srbiju". "Dogovor je još moguć", dodala je ona, a sličnu poruku poslao je i Jelko Kacin. Kosovski portal Ekspres javio je da će taj predlog biti do kraja dana pretočen u dokument, koji će u petak biti predstavljen javnosti.

Ministarka za evropske integracije Kosova se nešto kasnije ponovo oglasila na Tviteru i to ubrzo po odlasku delegacija na pauzu, kada je napisala da "nije istina da je Tači napustio razgovore, već da je proglašena pauza za konsultacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je u Briselu, pre nego što je otpočeo sastanak sa Eštonovom, da se Priština zalaže za postizanje sporazuma s Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

"Došli smo ovde s najboljim namerama da postignemo sporazum između države Kosovo i Srbije, sporazum u duhu dobrosusedskih odnosa i evroatlantske budućnosti dve zemlje i njihovih naroda", rekao je Tači novinarima. On je ocenio da bi taj sporazum bio u interesu ne samo Kosova već i Srbije, regiona i EU, i izrazio nadu da će "Srbija raditi" na njegovom postizanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da se pomaknemo iz prošlosti, ka dobrim odnosima sa susedima i miru. Imali smo čitav vek sukoba i vreme je da krenemo ka miru", rekao je Tači.

Na sastanku u Briselu, pored premijera Ivice Dačića, srpsku delegaciju činili su potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kao i savetnik predsednika Marko Đurić. Podsetimo, Vučić je učestovao i na pregovorima 2. aprila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delegacije Beograda i Prištine sastale su se danas u Briselu na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, što predstavlja novi pokušaj pregovora dve strane.

"Pozvala sam premijera Ivicu Dačića i premijera Hašima Tačija da dođu sutra, u sredu 17. aprila na sastanak u Brisel. Zatražila sam da dođu na razgovore u konstruktivnom duhu, spremni da istraže različite opcije i postignu zajednički kompromis", navela je Ketrin Ešton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo