veliko priznanje u madridu / Svjetskom prvenstvu u branju maslina u Postiri na Braču nagrada za kreativni događaj godine

Image
Foto: Ida Hamer/RTL

Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, na sajmu FITUR ponudu predstavlja i deset suizlagača

22.1.2020.
16:05
Ida Hamer/RTL
VOYO logo

Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavlja domaću turističku ponudu na sajmu FITUR u Madridu od 22. do 26. siječnja. Hrvatski su štand prvog dana sajma obišli ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić,  Susreli su se i sa španjolskim partnerima, turoperatorima i agencijama što su primjerice Jet2com, Beautiful Destination i druge.    

„Nakon Utrechta, Stuttgarta, Helsinkija, Beča i Berlina ukupnu hrvatsku turističku ponudu ovaj mjesec predstavljamo i na najvažnijem španjolskom turističkom sajmu u Madridu. Kada govorimo o Hrvatskoj, omiljene destinacije Španjolaca su Dubrovnik, Zagreb, Split, Zadar, Hvar i Plitvička jezera. U ovoj godini planiramo unaprijediti mrežu predstavništva HTZ-a pokretanjem svih potrebnih procedura za otvaranje ureda u Madridu radi, za nas iznimno važnog, španjolskog tržišta i činjenice da ovdje svoja sjedišta imaju vodeće međunarodne turističke institucije. Španjolci često i rado putuju i otkrivaju nova odredišta, a upravo je to prilika koju trebamo iskoristiti u 2020. godini“, poručio je direktor Staničić i dodao kako je lani iz Španjolske ostvareno 315.000  dolazaka i više od 708.000 noćenja, što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na 2018. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu sajma FITUR održana je svečana dodjela nagrada Creative Tourism Network, a nagradu za kreativan događaj godine osvojilo je Svjetsko prvenstvo u branju maslina u općini Postira na Braču koje se održalo u listopadu prošle godine. Creative Tourism Network je međunarodna neprofitna organizacija koja se specijalizirala za razvoj kreativnog turizma. Njihov stručni žiri je između 160 prijava i događaja odlučio kako je upravo Svjetsko prvenstvo u branju maslina u Postiri najkreativniji događaj takve vrste u svijetu jer na inovativan način čuva stoljetnu tradiciju te ju približava i domaćem stanovništvu i brojnim turistima. Manifestacija se pokrenula radi promicanja hrvatskog tradicijskog običaja branja maslina, ali i upoznavanja tradicije drugih mediteranskih zemalja. U natjecanju je sudjelovalo 12 timova.

Image

Svjetskom prvenstvu u branju maslina u Postirama na Braču nagrada za kreativno događanje godine

Image

Svjetskom prvenstvu u branju maslina u Postirama na Braču nagrada za kreativno događanje godine

„Španjolska je zajedno s Francuskom vodeća zemlja za UNWTO-ov Program za održivi turizam koji će djelovati u suradnji s vladama, destinacijama i turističkim kompanijama u svrhu reduciranja utjecaja turizma na okoliš, što je i za Hrvatsku važna pretpostavka vođenja turističke politike u budućnosti. Boravak u Madridu, glavnom gradu jedne od najposjećenijih zemalja svijeta i sjedištu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), iskoristili smo za razmjenu iskustva u vođenju politika održivog razvoja koje su i okosnica hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU u sferi turizma. Iskustva i primjeri dobre prakse koje smo razmijenili tijekom susreta s vodećim turističkim autoritetima i dužnosnicima bit će od velike koristi za izradu nove Nacionalne strategije razvoja turizma koja će biti utemeljena na kvaliteti te odgovornom i održivom poslovanju uz upotrebu modernih tehnologija kao kreativnih rješenja za budućnost“, poručio je ministar Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, na sajmu FITUR svoju ponudu predstavlja i deset suizlagača među kojima su turističke zajednice Grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije te Abacus Tours, Ilirija – Camp Soline, Atlas, Olivari, Nave Travel, Uniline, Valamar i HUP Zagreb.

Dodajmo kako istraživanja pokazuju da su glavni motivi putovanja Španjolaca u inozemstvo razonoda, odmor i rekreacija (54 posto), slijede posjet prijateljima i obitelji (26 posto) te poslovna putovanja (14 posto). Kad putuju u inozemstvo, Španjolci najčešće idu avionom te se direktna zrakoplovna povezanost Španjolske s Hrvatskom poboljšava iz godine u godinu, posebice u ljetnom redu letenja. Trenutno, u zimskom redu letenja prometuju tri avioprijevoznika: Croatia Airlines, Iberia i Vueling Airlines na relaciji Barcelona - Zagreb, Madrid - Zagreb i Barcelona - Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo