Kazni nema /

Želja za zaradom nema granica: na Eufrazijevoj bazilici - svjetleća reklama za restoran

Želja za zaradom nekad stvarno nema granica: na zvoniku Eufrazijeve bazilike u Poreču, spomeniku pod zaštitom UNESCO-a, svjetleća reklama za restoran

7.7.2017.
19:05
VOYO logo

Kazni za to nema, komunalci su nemoćni, konzervatori očajni, a turisti se zgražaju. 

Reklama za restoran projicirana na zvonik u Poreču, spomeniku pod zaštitom UNESCO-a. Što turisti misle o tome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi u Njemačkoj na spomeniku stajala reklama za Marlboro nmislim da to nije u redu", smatra Iris, turistica iz Njemačke. 

"Kad bi reklama imala veze sa spomenikom ne bih imala ništa protiv, ali na ovaj mi se način ne dopada", kazala nam je Milana iz Slovačke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zakon ne predviđa ovakav slučaj. Zato se za pomoć obratio konzervatorima, Ministarstvu kulture i uredu UNESCO-a.

"Nismo još dobili nikakav pismeni odgovor, ali smo usmeno dobili informaciju da je to nekulturno, neprimjereno i da se to mora riješiti", kazao nam je , pročelnik za komunalni sustav u Gradu Poreču.

Porečki komunalni redari muku muče i s prekršajima za koje zakon predviđa kazne poput vješanja prodajnih artikala na pročelja povijesnih zgrada. 

No problem izgleda nerješiv. Od ove godine redari raspolažu i kamerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način komunalni redari imaju i neku svoju sigurnost jer u više navrata dođe do omalovažavanja i vrijeđanja", ističe Marino Poropat.

Sami trgovci pred naše kamere nisu htjeli, kao ni vlasnik spornog restorana. Predstavnici Porečko-pulske biskupije ponašaju se kao da to nije njihov problem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče projiciranja reklame na zvoniku porečke katedrale nitko nije tražio od nas dozvolu, a niti smo mi ikome dali takvu dozvolu. Znamo da je Grad Poreč pokrenuo postupak u vezi toga", stoji u odgovoru .

Pitanje je hoće li nepostojanje sankcija za ovakve slučajeve otvoriti vrata ovoj vrsti reklamiranja diljem Hrvatske.

"Ukoliko ne prestane projicirati tu svjetlosnu reklamu onda ide dalje inspekcijski postupak", kazala nam je dr. , načelnica sektora za konzervatorske odjele i inspekciju.

"Zato se nadam da će, iako nikakav propis ne brani takve stvari, ipak prevladati zdravi razum, nekakvi kulturni uzusi", nada se , pročelnica konzervatorskog odjela u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok zdravi razum ne proradi, turisti se mogu diviti nekulturi na spomeniku kulture najviše kategorije.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo