'SVI SU SOJEVI ZA NAS JEDNAKI'; Lauc: / 'Nove varijante virusa više su stvar pritiska nego što stvarno treba brinuti'; Ima još dobrih vijesti

Image

Gordan Lauc o novim varijantama koronavirusa: 'Za čovjeka se time ništa ne mijenja. U trenutku zaraze svi su sojevi za nas jednaki - jednake su i kliničke slike'

10.3.2021.
10:33
VOYO logo

Znanstvenik Gordan Lauc rekao je danas u emisiji "Studio 4" HRT-a da će se nove varijante koronavirusa i dalje pojavljivati, da već postoje tisuće varijanti te da o tome treba razmišljati na razini stručne službe koja se time bavi, jer postoji mogućnost da se pojavi nova varijanta koja će razviti novi i opasniji soj.

"Neke od tisuća varijanti virusa možemo svrstati u kategoriju onih koje nas trebaju brinuti. Trenutačno su takve tri: tzv. britanska, južnoafrička i brazilska", rekao je i dodao da istraživanja zasad pokazuju da je britanska nešto malo zaraznija, a postala je dominantna u Velikoj Britaniji i Portugalu, dok u Hrvatskoj vjerojatno postaje dominantna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za čovjeka se time ništa ne mijenja. U trenutku zaraze svi su sojevi za nas jednaki - jednake su i kliničke slike. Čak i odgovor koji smo stekli ili cijepljenjem ili prirodnim imunitetom pokrit će i te nove varijante virusa", istaknuo je Lauc.

Image
JESMO LI OSUĐENI NA JURNJAVU ZA VIRUSOM? Nova studija je pesimistična: /

'Vjerojatno će pobjeći trenutnim cjepivima'

Image
JESMO LI OSUĐENI NA JURNJAVU ZA VIRUSOM? Nova studija je pesimistična: /

'Vjerojatno će pobjeći trenutnim cjepivima'

Medijski i politički pritisak

Imunitet nas štiti dok se ne dokaže da je varijanta doista rizična. "Sve se varijante virusa malo razlikuju. To je kao da imate desetke različitih proteina, malo ih pokidate, a jedan se komadić promijeni. Međutim, imunitet vidi sve one druge. Dosad se nije pokazalo da je jedna od varijanti doista opasna", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lauc kaže da osobno misli da je razgovor o novim varijantama koronavirusa više stvar medijskog i političkog pritiska nego što je stvarno potrebno brinuti o tim varijantama. "To koliko mi sekvencioniramo dovoljno je da vidimo je li se nešto strašno dogodilo, a dok se ništa takva ne dogodi, o tome ne treba razmišljati", smatra Lauc.

Hrvatska je u dobroj situaciji

Smatra da je Hrvatska sada u jako dobroj epidemiološkoj situaciji. "Imamo blagi porast zaraze u protekla tri tjedna - oko 20% tjedno rastemo. To znači da se broj slučajeva povećao za gotovo 70%, ali brojevi su još uvijek mali. Zanimljivo je da broj dnevno hospitaliziranih ne raste tim tempom, on je narastao svega za 10%", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da se već polako vidi efekt cijepljenja rizične skupine. "Onog trenutka kad zaštitimo najstarije, mnogo ćemo manje trebati brinuti se o svemu", poručio je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo