mnogi i umiru /

Svi se brinu zbog ugrušaka kod cijepljenja, liječnik upozorava: 'Svaki treći pacijent s covidom dobit će trombozu'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kriruški postupak kod arterijskih tromboza koje je uzrokovao covid, ne daje rezultate, a posljedice su gubitak ekstremiteta, ili još gore - smrt

20.4.2021.
10:40
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Kada je riječ o pojavi rijetkih krvnih ugrušaka, u prvom planu je cijepljenje cjepivima Johnson & Johnson te AstraZeneca. Primjena Johnson & Johnson cjepiva protiv koronavirusa zaustavljena je u SAD-u, ali i Europi. Ipak, čeka se korak Europske agencija za lijekove (EMA) koja bi danas trebala objaviti izvješće o spomenutom cjepivu.

Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka i predsjednik Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju tromboze, prof. dr. Miljenko Kovačević je istaknuo kako je sve učestalija pojava tromboze kod pacijenata koji su zbog Covida hospitalizirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo kod pacijenata s COVID-19 uočili da velik broj onih koji su preboljeli koronavirus imaju venske tromboze", izjavio je prof. dr. Kovačević za Novi list.

Teške posljedice

Kirurg Kovačević podsjeća da postoje dvije vrste tromboza - arterijske i venske, no kada je covid u pitanju, u fokusu su komplikacije tromboze vena donjih ekstremiteta ili zdjelice, kao i komplikacije u smislu plućnih tromboembolija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema statistikama inicijalnih izvještaja, s obzirom na dosta kratko vrijeme u kojem se stručnjaci bave ovom problematikom, pokazuje se vrlo visoka incidencija pacijenata s COVID-19 koji su hospitalizirani i koji imaju venske tromboze. Radi se o 30 do 40 posto pacijenata i to je ogroman broj.

Također, vidjeli smo kod pacijenata koji su se oporavili od bolesti, da nam dolaze s post-COVID sindromom kod kojeg se susreću komplikacije kao što su venske tromboze i plućne embolije. Dakle, to se ne dešava samo u trenutku kada imamo manifestnu bolest s dominantno respiratornim simptomima, nego i poslije", ističe Kovačević.

Visok mortalitet

Tada se dešava intravaskularna koagulopatija s trombozama, a kod takvih pacijenata nije potpuno jasno i ne postoje smjernice na koji način treba postupati, treba li kirurško ili samo medikamentozno liječenje, intravenska primjena heparina, trombolitička terapija koja ima također ozbiljne nuspojave.

Kriruški postupak kod arterijskih tromboza koje je uzrokovao covid, ne daje rezultate, a posljedice su gubitak ekstremiteta, ili još gore - smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se, prema većini objavljenih radova i kliničkoj praksi, čini da ima smisla kod svih oblika COVID-19 dati aspirin kako bi se prevenirala inflamacija i zaustavila trombogena aktivnost trombocita, no kod manifestnih oblika još se diskutira što se može napraviti, svakako intrahospitalno indicirana je primjena aspirina, ali i primjena antikoagulantne terapije, ovisno o kliničkoj slici, upozorava Kovačević.

Kriruška terapija kod tromboza arterijskog sustava je neuspješna jer je etiologija potpuno drukčija. Nažalost, kada je u pitanju arterijska tromboza, mortalitet je visok, rezultati liječenja su loši i postoji mogućnost gubitka ekstremiteta od 50 do 80 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loši rezultati

Za razliku od arterijske tromboze, kod venske tromboze su rezultati u većini slučajeva bolji, a i vrlo rijetko dolazi do daljnjih komplikacija.

Suprotno uvriježenom mišljenju, do tromboza ne dolazi samo kod starijih pacijenata jer se pojavio i značajan broj mladih ljudi s navedenom komplikacijom. Prateći komorbiditeti ili trombofilija  mogli bi se nazvati dodatnim alarmima.

Kovačević ističe kako kod njih na odjelu leži mlad čovjek u tridesetim godinama koji ima trombozu.

Image
TREBA LI SE BOJATI NUSPOJAVA? /

Stručnjakinja iz Londona za RTL otkrila usporedbom kolika je opasnost od AstraZenece: 'Kao da doživite nesreću na putu od Zagreba do Splita'

Image
TREBA LI SE BOJATI NUSPOJAVA? /

Stručnjakinja iz Londona za RTL otkrila usporedbom kolika je opasnost od AstraZenece: 'Kao da doživite nesreću na putu od Zagreba do Splita'

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo