Oštro po Rusiji / Svi nadbiskupi na misama o Ukrajini, ali samo jedan je jasno rekao tko je agresor na tu zemlju

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

'Moramo se opredijeliti za stranu žrtve i obrambenog rata, a u ovom slučaju su Ukrajinci žrtve ruske agresije. U svakom ratu imamo žrtve, osim civila i vojnike prisilno unovačene'

25.12.2022.
14:28
Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Diljem Hrvatske održane su tradicionalne božićne mise. Evo što su okupljenim vjernicima u Zagrebu, Rijeci i Zadru poručili nadbiskupi.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić

Bozanić je okupljenima skrenuo pozornost na lik pastira, materijalno siromašnih ljudi, u kojima se susreću nebesko svjetlo, dostojanstvo čovjeka, poštovanje, služenje i davanje hvale Bogu pa su i vjernici s pastirima na Božić pozvani zahvaliti Bogu, usmjerujući srce i pogled u novorođenče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je okupljene na molitvu za Ukrajinu koja krvari.

Image
snažna poruka /

Nadbiskup Kutleša prozvao 'šareni cirkus': 'Božić su pretvorili u komercijalnu noćnu klimu'

Image
snažna poruka /

Nadbiskup Kutleša prozvao 'šareni cirkus': 'Božić su pretvorili u komercijalnu noćnu klimu'

"Molimo za sve potrebe domovine i svijeta, a posebno molimo za mir u Ukrajini koja svaki dan krvari. Iz perspektive našega iskustva iz 90-ih godina, ne bi nam smjelo biti teško razumjeti tamošnju situaciju i biti otvoreni za pomoć koliko je to moguće". "Ideologije i teorije koje sebi prisvajaju pravo nad tuđim mišljenjem, koje žele kontrolirati i upravljati mislima, uvode u tmine i noći", istaknuo je Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki nadbiskup Mate Uzinić

Uzinić je u propovijedi ustvrdio da rat u Ukrajini poprima obilježja svjetskog rata te se treba čuvati od izjednačavanja strana u tom ratu.

"Moramo se opredijeliti za stranu žrtve i obrambenog rata, a u ovom slučaju su Ukrajinci žrtve ruske agresije. U svakom ratu imamo žrtve, osim civila i vojnike koji su prisilno unovačeni ili su zavedeni ideologijama", naglasio je nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je i na veći angažman i aktivnije traženje rješenja za problem demografije u zemlji, a da se na tom pitanju ne sakupljaju samo politički bodovi.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić

Puljić je poručio vjernicima da Božiću ne treba osobitoga tumačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka nam sveto božićno vrijeme bude prigoda otkrivati ljepotu obiteljske tišine i radosne trenutke liturgijske mirnoće. Marija, Isusova Majka, u tomu je izvrstan primjer. Ona je uzor tihe i sabrane žene koja sve te događaje pohranjuje i prebire u svom srcu. Ne na trgu i ulici, u buci i galami, na Internetu i televiziji, nego u svom srcu", kazao je.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić

Bog je svjetlo i u njemu nema neprozirnosti, a u nama su mnoge tmine, rekao je Hranić i ustvrdio da se s Isusom susreću svjetlo i tama, svetost i krivnja, milost i grijeh, ali se čovjek često drži na udaljenosti od Boga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da ga nismo vrijedni iz drugih razloga i to je istina ali Božić nas poziva da stvari sagledamo iz njegovog kuta gledišta. Bog se želi utjeloviti. Ako ti se srce čini previše okaljano zlom, neuredno, molim te, nemoj se zatvarati, ne boj se", poručio je Hranić.

Vjernike je pozvao da u ove božićne dane zastanu pred jaslicama jer se Isus dolazi nastaniti u naš konkretan, običan život, gdje ne ide sve dobro, gdje ima mnogo problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo