POVODOM OBLJETNICE / Povoljnije na Plitvice: Na tjedan dana snižene cijene ulaznica, ni za odrasle neće biti 40 eura

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nacionalni park Plitvička jezera upisan je na UNESCO-ov Popis svjetske baštine 26. listopada 1979. godine kao prvo područje u Republici Hrvatskoj i među prvima u svijetu koje je uvršteno na Popis radi svojih prirodnih vrijednosti

13.9.2023.
14:39
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Prigodom 44. obljetnice uvrštenja Plitvičkih jezera na UNESCO-v Popis svjetske prirodne baštine u prvih će ih osam dana listopada posjetitelji moći razgledati po povoljnijim cijenama i jeftinije boraviti u hotelima Nacionalnog parka.

Nacionalni park Plitvička jezera upisan je na UNESCO-ov Popis svjetske baštine 26. listopada 1979. godine kao prvo područje u Republici Hrvatskoj i među prvima u svijetu koje je uvršteno na Popis radi svojih prirodnih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces upisa nekog područja na UNESCO-ov Popis svjetske baštine vrlo je zahtjevan i dugotrajan, a područja moraju zadovoljiti najmanje jedan od deset propisanih kriterija iz kojih je vidljiva njihova jedinstvena ili univerzalna vrijednost, a Plitvice zadovoljavaju čak tri kriterija.

Prvo, Plitvice sadrže „neusporedive prirodne fenomene ili područja izvanredne prirodne ljepote i estetske vrijednosti“, a drugo, riječ o području „izuzetnog primjera važnih etapa u povijesti zemlje“, što uključuje „značajne geomorfološke odlike“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSJETILI SMO RISNJAK /

Hrvatski nacionalni parkovi postali hit među turistima. 'Kod nas nema ovakvih mjesta, vidjeli smo guštera'

Image
POSJETILI SMO RISNJAK /

Hrvatski nacionalni parkovi postali hit među turistima. 'Kod nas nema ovakvih mjesta, vidjeli smo guštera'

Zadovoljen je i kriterij da je riječ o „izuzetnom primjeru značajnog neprekinutog ekološkog i biološkog procesa u evoluciji i razvoju kopnenih, slatkovodnih, obalnih i morskih eko-sustava te biljnih i životinjskih skupina“.

Uprava NP Plitvička jezera odlučila je tim povodom počastiti posjetitelje od 01. do 08, listopada popustom na ulaznice (odrasli 10 eura, studente 6,5, djeca od sedam do 18 godina 4,50 eura, dok je za predškolce ulaz besplatan).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaznice se kupuju isključivo online, a poželjno je da posjetitelji preuzmu službene aplikacije parka s raznim poučnim informacijama o parku, ali i sa servisnim informacijama poput prikaza parkirnih mjesta.

Posjetitelji će u promotivnom tjednu također imati priliku po posebnim jesenskim aranžmanima boraviti u hotelima Jezero i Plitvice, u srcu parka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restoran Lička kuća i Restoran Borje za ovu prigodu pripremaju posebnu gastronomsku ponudu, a Uprava parka poziva sve da iskoriste tu prigodu i dožive čaroliju jeseni na Plitvicama.

POGLEDAJTE VIDEO: Neosporno kulturološko blago, ali Arena još uvijek nije dio prestižne UNESCO-ve liste. Turisti: Stvarno nije na listi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo