škola opravdala izostanke / Svećenik ne želi pričestiti teško bolesnu djevojčicu iz Zadra jer nije dolazila na vjeronauk

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ana Pavić otišla je do don Petrova s namjerom da mu objasni situaciju, međutim priznaje kako su tu pale neke teške riječi pa i s njene strane

28.3.2018.
13:30
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Devetogodišnja djevojčica Aurora, koja od rođenja boluje od GERB-a, refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha zbog čega otežano diše i ima česte upale pluća te aspirira hranu, neće se u svibnju pričestiti sa svojim vršnjacima na Bokanjcu. A o tom ju je pred svim vršnjacima prošli tjedan obavijestio svećenik don Srećko Petrov, piše Zadarski list.

S nastave je izostala 193 sata, a 22 sata s crkvenog vjeronauka. Iako joj je škola zbog zdravstvenih problema izostanke opravdala, to nije bio dovoljno dobar razlog i za don Petrova koji ju je odbio pričestiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje dijete došlo je prošli tjedan na crkveni vjeronauk da bi je župnik prozvao pred svom djecom zbog nedolazaka i objavio na kraju sata da se  neće pričestiti, iako zna za našu situaciju i zna da je ona bolesna. Posljednji put kad je bio kod nas u prosincu na blagoslovu kuće nije imao problem uzeti kovertu sa stola, i tad je vidio da ja ležim nepokretna", kaže Aurorina majka Ana Pavić.

Naime, Ana boluje od nekoliko bolesti, teškog oblika artritisa, koji ju ponekad ostavlja danima nepokretnom, Hodgkinovog limfoma, zbog čega je ljetos opet počela jednom tjedno uzimati kemoterapiju te polineuropatije, kao posljedice kemoterapije. Zbog toga je ljetos prvo ležala na zadarskoj neurologiji, a potom je otišla  na liječenje u toplice. Njena i Aurorina bolest posve su financijski iscrpili ovu obitelj, a uz sve to suprug joj je ostao bez posla pa se snalaze na sve moguće načine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da se neće pričestiti sa svojim vršnjacima jako ju je pogodila, a pogotovo nakon što ju je svećenik pred svim njezinim vršnjacima na satu vjeronauka pitao: "Tko si ti i gdje si došla?"

Don Srećko Petrov, župnik Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja te ekonom Zadarske  nadbiskupije isprva nije želio komentirati cijelu situaciju, ali je onda ipak odgovorio  na nekoliko pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijete nije bilo na 22 sata vjeronauka, a djeca su govorila da je hodala po selu i školi. Znam da ima zdravstvenih problema, ali ipak je trebala doći, imao sam i bolesniju djecu na vjeronauku, rekao je don Petrov, a na pitanje je li znao da je djevojčica bolesna ili je samo uzeo riječ djece da je "viđaju po selu", odgovorio je kako ju je i on viđao.

Iako su u školi djevojčici izišli ususret, don Petrov je ostao pri svom prvotnom stavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije ovo ni prvi ni zadnji slučaj da nezadovoljni roditelji zovu nadbiskupa, ali ovdje je sve jasno. Od cijele obitelji netko je mogao zvati i javiti da je djevojčica bolesna",  rekao je don Srećko Petrov za Zadarski list.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo