BANDIĆ NAJAVIO OBNOVU / Svećenik koji je potres doživio u crkvi: 'Sklonio sam se ispod oltara. Ali misu nisam prekinuo...'

Velečasni Ivan Lastovčić je za vrijeme potresa u praznoj crkvi svetog Ivana Krstitelja služio misu

28.3.2020.
21:02
VOYO logo

Razorni zagrebački potres većinu građana je probudio. Ne i velečasnog Ivana Lastovčića koji je u tom trenu u praznoj crkvi svetog Ivana Krstitelja služio misu bez vjernika i zaklon potražio pod samim oltarom. 

Ta je crkva samo jedna od mnogih u Zagrebu koje su teško oštećene. Obišao ih je i gradonačelnik Bandić i najavio da će za obnovu glavnog grada biti potrebni red, rad, disciplina i - strpljenje. Putem će i djelatnici grada ostati bez dijela svojih prava da se pomogne onima koji su ostali bez svega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački građevinski New Deal

Zagrebački gradonačelnik ima već ime. "Zagrebački građevinski New Deal, zaposlit ćemo zagrebačke građevinske kapacitete. Na Podbrežju smo napravili 600 stanova, projektira se još 1200, a  jedan dio stanova ćemo početi graditi odmah za one kojima su kuće najteže pogođene", kazao je gradonačelnik Milan Bandić

I cijena neće biti važna. "To će koštati onoliko koliko treba da smjestimo one koji su najugroženiji. Grad Zagreb neće razmišljati koliko će to koštati", rekao je Bandić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne zna se još ni koliko će trajati", rekao je gradonačelnik na kraju obilaska sakralnih objekata pogođenih potresom. Ako treba tražiti najmanju sreću u nesreći onda je ona u tome da se zbog epidemije nije držala misa s vjernicima. 

"Kad sam ušao, bila je totalna prašina... Onda smo vidjeli kolika je katastrofa", kazao je župnik župe Presvetog Srca Isusova Zagreb, pater Ivan Matić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika šteta na crkvama

Crkva svetog Marka također će morati zatvoriti vrata do daljnjega. "I sveti Marko i sveta Katarina do daljnjega su zatvorene, sva vjenčanja i krštenja nažalost otpadaju", kazao je Vladimir Magić, župnik župe Sv. Marka i rektor crkve Sv. Katarine Zagreb. 

Rektor Magić vjeruje da će uz pomoć Grada, države i vjernika vratiti stari sjaj, kako ih naziva, gornjogradskim ljepoticama. Na Novoj Vesi župnik prepričava kako ga je potres dočekao u crkvi. "Sakrio sam se ispod oltara, ali sam nastavio služiti svetu misu", rekao je župnik župe sv. Ivana Krstitelja Zagreb , velečasni Ivan Lastovčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi toranj zagrebačke katedrale je oštećen. "Pokušat ćemo ga demontirati velikom dizalicom i komad po komad spuštati", kazao je pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Stipe Tutiš

Stradala je i crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu. "Ove teškoće moraju nas naučiti da ne možemo bez drugih i da smo drugima potrebni", kazao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici Grada bez uskrsnica

O odluci da se 24.000 zaposlenika Grada odrekne uskrsnica i u fond solidarnosti uplati oko 14 i pol milijuna, Bandić ne da pregovarati. "To je i mojih 600 kuna i mojih 20 posto plaće i mojih kolega iz prve zone odgovornosti. Ne režemo plaće, ali uskrsnice hoćemo", kazao je. Velike projekte ne kani prekidati.

"Spomenik Domovini, rotor je 90 posto, gotovo je 90 posto projekt žičare, ne možemo zaustaviti", kaže Bandić. Za sve ostalo - financiranje svih manifestacija, prošćenja, derneka - dao je, tvrdi, nalog da se stane.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo