svečano na pantovčaku /

Grabar-Kitarović se sastala s predsjednikom Thacijem: 'Hrvatska i Kosovo žele proširiti gospodarsku suradnju'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska je jedna od 114 država koje su priznale Republiku Kosovo i ona podupire tu zemlju, kaže Grabar-Kitarović

1.6.2017.
13:50
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Hrvatska i Kosovo žele proširiti svoju gospodarsku suradnju, složili su se u četvrtak u Zagrebu predsjednici tih dviju država, Kolinda Grabar-Kitarović i HashimThaci, naglašavajući povijesno prijateljske odnose Zagreba i Prištine kao i potporu Hrvatske na kosovskom putu euroatlantskih integracija.

"Kada je riječ o bilateralnim odnosima, oni su vrlo dobri i prijateljski, ali svakako želimo širiti gospodarsku suradnju s Kosovom. Iako Hrvatska ima snažan suficit kad je riječ o trgovini s Kosovom, držim da možemo učiniti puno više, ne samo u prodaji naših proizvoda i usluga već i puno većoj nazočnosti hrvatskih tvrtki na Kosovu kad je riječ o investicijama i daljnjem poslovanju", rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta na Pantovčaku hrvatska predsjednica, dodajući da je zamolila svog kosovskog kolegu da se u tom smislu osobno uključi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Svečano na Pantovčaku: Grabar-Kitarović se sastala s predsjednikom Kosova

Image

Svečano na Pantovčaku: Grabar-Kitarović se sastala s predsjednikom Kosova

Hrvatska i Kosovo imaju povijesno prijateljske odnose, naglasio je Thaci, ali je također naglasio kako bi gospodarski odnosi mogli biti bolji jer "Hrvatska ima veliki potencijal za ulaganja u sva područja od zajedničkog interesa".

Hrvatska je predsjednica spomenula kako interes imaju tvrtke iz područja energetike kada je riječ o izgradnji dalekovoda i iskorištavanju izvora obnovljive energije, IGH kada je riječ o cestogradnji i graditeljstvu, u proizvodnji željezničkih vozila Gredelj kao jedna od najkonkurentnijih "europskih i svjetskih tvrtki", a u području elektroničke industrije KING ICT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorili smo i o pitanju INA-e, o svim onim problemima s kojima se INA susreće kao posljedica raspada bivše države i prijenosa imovine, kao i nastojanjima INA-e da se riješe neka tekuća pitanja njihove nazočnosti i proširenja njihove suradnje", rekla je Grabar-Kitarović.

Kosovski predsjednik koji je na tu dužnost prisegnuo prošle godine u travnju, zahvalio je hrvatskoj kolegici po dužnosti što je bila na njegovoj inauguraciji, ali i za to što je Hrvatska "bila među prvim zemljama koje su priznale Kosovo".

Hrvatska je jedna od 114 država koje su priznale Republiku Kosovo i ona podupire tu zemlju, kako je rekla hrvatska predsjednica, "na putu njenih integracija ne samo u EU i NATO već i u članstvo drugih organizacija i instutucija".

Kosovo, zemlja s 1,8 milijuna stanovnika, pretežito Albanaca muslimanske vjeroispovijesti, proglasilo je neovisnost 2008. a do danas ga je priznalo 114 zemalja među kojima i SAD i velika većina zemalja EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među onima koje i dalje odbijaju priznati tu zemlju su osim Srbije i Rusija i Kina, a među zemljama EU-a Grčka, Cipar, Španjolska, Rumunjska i Slovačka.

Hrvatska će nastaviti podupirati Kosovo i kad je riječ o u ulasku u A5, inicijativu za političko-sigurnosnu suradnju u jugoistočnoj Europi, a i pri transformaciji kosovskih sigurnosnih snaga u kosovske oružane snage, najavila je Grabar-Kitarović, dodajući da Zagreb stoji Prištini na raspolaganju i kada je riječ o daljnjoj razmjeni iskustava i znanja na putu integracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su putem nacionalnih manjina Hrvatska i Kosovo dobro povezani, Grabar-Kitarović je kazala kako bi Hrvatska voljela vidjeti poboljšanje statusa hrvatske zajednice na Kosovu.

"Albanska manjina s Kosova je izvrsno integrirana u hrvatsko društvo, uz saborsku predstavnicu koju imaju s punim pravom glasa.. Voljeli bismo vidjeti poboljšanje statusa hrvatske zajednice na Kosovu posebno u Janjevu i Letnici gdje živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine", naglasila je Grabar Kitarović.

Rekavši kako je posjetio hrvatsku manjinu u Janjevu i Letnicu, Thaci je obećao da će se zalagati da predstavnik hrvatske manjine dobije mjesto u parlamentu.

Kosovski je predsjednik također zahvalio Hrvatskoj za "potporu koju daje u snagama KFOR-a ali i drugim međunarodnim institucijama prisutnim na Kosovu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska sudjeluje u KFOR-u trenutno s 33 pripadnika, a Grabar-Kitarović najavila je da će se nazočnost nešto i povećati ove godine, "u skladu s našom željom da se stabilizira stanje na Kosovu".

Na pitanje da komentira izjavu novog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na prisegi u srijedu u Beogradu da je Kosovo nedjeljivi dio Srbije, Thaci je rekao da se radi o "izjavi za unutarnju uporabu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije ništa novo od strane Beograda. Mi smo dvije neovisne države. Predsjednik Srbije dobro zna da je Kosovo neovisna država priznata od 114 zemalja u svijetu. Mi ćemo se nastojati i dalje angažirati na priznavanju i nastaviti s dijalogom", kazao je Thaci. "To je bila izjava za unutarnju uporabu", kazao je.

Na svečanoj sjednici Narodne skupštine u Beogradu Vučić je nad Ustavom prisegnuo da će “sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cjeline teritorija Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni dio".

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo