podaci htz-a / Sve županije u plusu: U Hrvatskoj lani ostvareno 20,6 milijuna dolazaka i 108 milijuna turističkih noćenja

Image
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

Županija koja je imala najviše noćenja je Istra s 30 milijuna noćenja, druga na ljestvici je Splitsko-dalmatinska županija s 20,2 milijuna noćenja te Kvarner s 18,5 milijuna noćenja. U odnosu na 2022 godnu sve županije su bile u plusu

3.1.2024.
13:03
Zvonimir Barisin/Pixsell
VOYO logo

Stigli su podaci sustava eVisitor o ostvarenom turističkom prometu u komercijalnim i nekomercijalnim objektima u Hrvatskoj za 2023. godinu. Prema podacima ostvareno je više od 20,6 milijuna dolazaka i 108 milijuna noćenja, prenosi Hrvatska turistička zajednica.

U odnosu na 2022. godinu predstavlja rast od 9 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je u prošloj godini dodatno učvrstila svoju poziciju kao jedna od najpoželjnijih europskih destinacija, a navedeno osim rezultata turističkog prometa dokazuju i drugi pokazatelji, poput prihoda od turizma koji također rastu i za koje se predviđa da će biti rekordni", rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

S rezultatima je zadovoljna i ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo turističkim prometom i financijskim rezultatima u 2023. godini, kao i činjenicom da smo u prošloj godini realizirali niz iznimno važnih aktivnosti, koje će doprinijeti daljnjem upravljanju razvojem turizma. Imali smo najbolju predsezonu u povijesti te iznimno uspješnu i posezonu, što je pokazatelj kako smo na dobrom putu ostvarenja cjelogodišnjeg turizma što je jedan od naših glavnih strateških ciljeva", istaknula je.

Image
OBORENI REKORDI /

Sreća prati turizam i u prosincu: Gosti uživaju u adventu i hrani, a ne bune se ni na cijene: 'Ne znam je li je skupo, žena plaća'

Image
OBORENI REKORDI /

Sreća prati turizam i u prosincu: Gosti uživaju u adventu i hrani, a ne bune se ni na cijene: 'Ne znam je li je skupo, žena plaća'

Turistički rezultati po županijama

Županija koja je imala najviše noćenja je Istra s 30 milijuna noćenja, druga na ljestvici je Splitsko-dalmatinska županija s 20,2 milijuna noćenja te Kvarner s 18,5 milijuna noćenja. U odnosu na 2022 godinu sve županije su bile u plusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraste u noćenjima bilježi i Zadarska županija, Dubrovačko-neretvanska te Ličko-senjska. Grad Zagreb ostvario je 2,5 milijuna noćenja što predstavlja rast od 13 posto u odnosu na 2022. godinu.

Kada je riječ o destinacijama, najviše noćenja ostvareno je u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Umagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska postala i zimska destinacija

Tijekom prosinca prošle godine u Hrvatskoj je ukupno ostvareno preko 394 tisuće dolazaka i 938 tisuća noćenja, što u odnosu na 2022. predstavlja rast od 17 posto u dolascima i 10 posto više u noćenjima.

Najpopularnije destinacije po kriteriju ostvarenih noćenja u prosincu su Zagreb, Opatija, Split, Dubrovnik, Poreč, Rovinj i Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novogodišnju noć u Hrvatskoj dočekalo gotovo 90 tisuća gostiju, što je za oko 12 posto više od broja gostiju koji su u Hrvatskoj dočekali sada već prošlu 2023. godinu.

Pogledajte video: Za praznike u Hrvatskoj 90 000 gostiju: 'To je 10% više nego lani. A 2023. je najbolja turistička godina do sada'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo