KOMPLIKACIJE / Sve veće liste čekanja za magnetsku rezonanciju: pacijenti i doktori gube strpljenje

Neobičan prizor ispred privatne poliklinike u Čakovcu. Dan i noć nekoliko stotina pacijenata čekalo je termin za magnetsku rezonanciju. Inače, liste čekanja za taj pregled su od prije dvije godine porasle za 40 %

4.7.2017.
18:49
VOYO logo

Stotine pacijenata čekalo je dan i noć u Čakovcu termin za magnetsku rezonanciju. HZZO je produljio ugovor s privatnicima do kraja godine, pa su neki pacijenti s uputnicama probdjeli noć boreći se za svoje mjesto.

"To je 440 000 stanovnika. Taj jedan magnet pokriva Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju. 187 pregleda mjesečno - to znači 9 pretraga dnevno, a kapacitete uređaja je 35 segmeneta dnevno - onda možete lako vidjeti ugovorenu iskoristivog tog uređaja", objašnjava Ivanka Trstenjak-Rajković, ravnateljica Poliklinike Medikol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom danu u Čakovcu ih se upisalo oko 700, ali mjesta još ima. "Činjenica je da trenutno u Hrvatskoj ako gledate na javno i privatno zdravstvo ima dovoljno medicinske opreme i ima dovoljno zdravstvenog kadra da se liste čekanja stave na minimum. Zašto se to ne čini - ne znam", tvrdi Trstenjak-Rajković. 

Liste čekanja za MR izgledaju ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog srpnja 2015. godine prosjek čekanja za magnet bio je 219 dana, prošle godine 40 dana više, da bi se prije tri dana s manje otvorenih narudžbi nego 2015. čekalo gotovo 40% dulje. Magnetska rezonancija kod privatnika košta do 1600 kuna. Za neke pacijente, liste čekanja nisu opcija - pa odlaze u privatne klinike.

Da bi se skratilo čekanje za najugorženije pacijente, krenuo je pilot projekt prioritetnih lista. Liječnici obiteljske medicine koji pacijente šalju na pretrage tvrde - s nama nitko nije razgovarao. "Problematičan je način na koji se bilo šta sporvodi u našem zdravstvenom sustavu. Sve se radi nepripremljeno", tvrdi Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je da najugroženiji pacijenti unutar tri tjedna obave sve preglede. Sada sve izgleda ovako: "Pacijenta koji nam je sumnjiv na karcionom recimo debelog crijeva moramo poslati specijalistu u bolnicu, pa će ga on tek poslati na kolonoskopiju. To su dva koraka i gubitak vremena i omalovažavanje struke obiteljskog liječnika", objašnjava Krolo. 

Za ovu godinu HZZO je ugovorio gotovo 30 000 MR pregleda kod privatnika, ali u Slavoniji ni jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo