PRIDRUŽILI SE DRUGIMA /

Svakodnevno riskiraju život, a plaća im je do 5.800 kuna. Riječki vatrogasci zaprijetili štrajkom, Grad je već na mukama

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELLr

'S takvom plaćom smo među najslabije plaćenim vatrogascima u Hrvatskoj', kažu iz JVP Rijeka

9.2.2022.
9:00
Ivo Cagalj/PIXSELLr
VOYO logo

Uz pomoć sindikata, Riječani iz nekoliko sektora nastoje natjerati grad na povećanje plaća, a nakon radnika KD-a ViK, odgojiteljica u vrtićima te radnika KD-a Autotrolej, bitci su se pridružili i vatrogasci iz JVP Rijeka.

Kako javlja Novi list, u utorak je održan sastanak Sindikata i Grada Rijeke na kojemu su sindikalisti tražili povećanje osnovice plaće koja se množi s koeficijentom složenosti radnog mjesta, s 1.850 kuna na 2.500 kuna, uz isplatu dodatka za topli obrok u, inače neoporezivom, iznosu od 400 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata Goran Hibler kaže da vatrogasac u JVP-u Rijeka s pet godina staža, ukoliko nema porezne olakšice za djecu, zarađuje mjesečno između 5.500 i 5.800 kuna.

Image
Prijeti li pobuna radnika? /

Vrtićke tete, vozači, komunalci. U crvenoj Rijeci štrajkom prijete Gradu zbog niskih plaća: 'Ili će biti brzi ili...'

Image
Prijeti li pobuna radnika? /

Vrtićke tete, vozači, komunalci. U crvenoj Rijeci štrajkom prijete Gradu zbog niskih plaća: 'Ili će biti brzi ili...'

"U to su uračunati dodaci za otežane uvjete rada. S takvom plaćom smo među najslabije plaćenim vatrogascima u Hrvatskoj. Naše zahtjeve smatramo posve opravdanima, jer kad bi se osnovica koja se množi s koeficijentom povećala za iznos koji tražimo, neto plaća vatrogasaca bila bi viša za 650 do 700 kuna. Uz to, tražimo i isplatu naknade za topli obrok u iznosu od 400 kuna mjesečno, što je približno maksimalnom neoporezivom iznosu od 5.000 kuna godišnje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su riječki vatrogasci potplaćeni smatra i zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Mladen Šćulac koji kaže i kako su plaće vatrogasaca u Hrvatskoj u prosjeku niske. Ipak, smatra da će Sindikat i grad postići dogovor.

U protivnom, navodi Novi list, moglo bi doći do štrajka. Inače, riječki vatrogasci s gradom već neko vrijeme vode pravne bitke. Lani su naime pokrenuli više sudskih sporova zbog neisplaćenih prekovremenih sati, a dok su dio sporova dobili, neki još traju. 

Problem proizlazi, govore, iz činjenice da dvije godine nakon donošenja Zakona o vatrogastvu, Hrvatska vatrogasna zajednica nije donijela podzakonske akte kojima bi se na razini države regulirale osnovice i koeficijenti, odnosno minimalne plaće vatrogasaca, a gradovi i općine koji su formalni osnivači sa svojim bi postrojbama mogli ugovoriti veća prava od minimalno propisanih, ali ne manja od njih.

Traže barem izjednačavanje sa zakonski propisanim minimumom, zaključili su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike