maštoviti i opasni / Svaki treći umirovljenik prevaren i opljačkan: 'Nudili mi krumpir, planirali me opljačkati'

Policija nanovo upozorava na nove oblike prijevare, a RTL danas donosi priče ljudi koji su umalo postali žrtve. Prevaranti lažu, postaju bankari, policajci, liječnici, maseri...

21.11.2022.
20:07
VOYO logo

Marica Vulje iz Zagreba dobro zna da nitko danas ništa ne daje besplatno, nju nisu uspjeli prevariti - nudili su joj besplatan krumpir, a planirali je opljačkati.

Prepričala nam je kako je izgledao taj pokušaj: "Pružio je ruku prema vratima da će ih otvoriti. Međutim, moj sin koji je izašao vani, stao je na stepenište i oni su pobjegli. Ovaj ga je lupio po ruci i veli mu: 'Bježimo, bježimo! I oni su sjeli u kombi i otišli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušaj pljačke dogodio se prije dva mjeseca. Marica nastavlja: "Poslije toga, stavila sam si sjekiru na prozor do cvijeća, neka se nađe za svaki slučaj… U slučaju, ako netko na vrata naiđe – budemo se malo igrali."

Slučajevi poput ovoga, dobro su poznati policiji, a lopovi su sve maštovitiji. Nema djelatnosti iz koje se neće predstaviti - bit će bankari, policajci, liječnici, maseri…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica PU zagrebačke Marija Goatti opisuje nam kako to obično izgleda: "Tada počinje predstava i gluma, laži i prijevare, maštovitost – s jednim jedinim ciljem, uzeti novac, nakit, vrijednosti. Nakon što je predstava gotova, zastori se spuštaju i onda ostaje građanin koji u nevjerici i s dozom srama dolazi do zaključka da je prevaren."

Image
EPPO u Italiji /

Tražio novac za farmu koje u vrijeme potresa nije ni bilo: Otkrivena prijevara s obnovom od 5,4 milijuna kuna

Image
EPPO u Italiji /

Tražio novac za farmu koje u vrijeme potresa nije ni bilo: Otkrivena prijevara s obnovom od 5,4 milijuna kuna

Prijevare su sve češće i prilikom kupnje preko Interneta. Posreći li im se, žrtvi s računa počiste i zadnju lipu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je to izgledalo prepričava nam Snježana Grdanovski iz Zagreba: "Tražili su ona zadnja tri broja, to mi je bilo malo sumnjivo ali sam mislila to je dostava, firma… I ja ukucam ta tri broja i ne prolazi. Međutim, nije prošlo ni 10 minuta i zove mene moja banka i veli – netko vam je želio sjesti na račun. Mogu reći da sam se smrzla!"

Smrznula se i gospođa Marija Potočki iz Zagreba kada je nedavno primila lažni mail. I ona nam daje svoje iskustvo: "S poznate adrese pošalju datoteku za koju ti napišu kod preko kojeg ćeš ju otvoriti, i ti kreneš u postupak. Tražiš da vidiš što je u datoteci da vidiš što moraš odgovoriti ili eventualno napraviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki treći dan jedna osoba starije životne dobi je prevarena, pa svi pozivaju na oprez. Tako i Boris Puhak, predsjednik Udruge umirovljenika Grada Zaprešića: "Stvarno treba biti oprezan, pogotovo u davanju podataka."

Snježana Grdanovski sve to komentira: "Te kupnja ovoga, te kupnja onoga – ja ću vam iskreno reći, više na to ne reagiram. Jednostavno kada netko nazove i počne s tom pričom: kažem hvala, ne želim, doviđenja i spuštam slušalicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nipošto ne otvarati vrata "nepoznatim gostima", pa čak i onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo